Ne Düşünüyorsanız O’sunuz: Zihninizi Doldurduğunuz Şeyler Gerçekliğinizi Şekillendirir
Kişinin vücuduna hangi yiyecekleri almayı seçtiğini dikkatle düşünmesinin önemine atıfta bulunarak “Ne yersen osun” derler. Bu tabii ki bir oranda doğru.
Ancak bir kişi, maddi bir varlıktan daha fazlasıdır. Aklına hangi düşünceleri almayı seçtiğini dikkatlice düşünmenin daha önemli olup olmadığı tartışmaya değerdir, çünkü siz gerçekten düşündüğünüz şeysiniz.
Düşünce Kalitesi
Birinin kendi düşünceleri kontrol edebilmesi, yediklerine karar vermesinden daha zorlu gibi görünebilir. Zihnimiz ve genel ruh halimizin hem içsel hem de dışsal olarak üzerimizde etkisi vardır. Yine de, düşüncelerimiz iyi, gerçek, doğru ve olumlu nitelikte olduğunda, kendimize ve etki alanımızdakilere (ki bu birçok kişinin düşündüğünden daha geniş bir alan) fayda sağladığımız aşikar görünüyor.
İyi düşünceler, bir sakinlik duygusu ve bir soğukkanlılık düzeyi korumamıza izin verenlerdir. Başkalarına karşı düşünceli, akılcı ve mantıklıdırlar ve art niyetlerden yoksundurlar. İyiliği, güzelliği, erdemi ve gerçeği fark etmemizi sağlar ve sabırlı olmamız için bize güç verir. İyi düşünceler bize ilham verir, sevinci besler ve dünyaya iyilik getirir. Alçakgönüllü olmamıza, başkalarına koşulsuz güvenme cesretine, şefkat geliştirmemize ve affetmemize izin verirler. Sürekli ruhsal büyümeye izin vermek için zihinlerimizi ve kalplerimizi açarlar.
Kötü düşünceler ise muhakememizi bulandırır ve bizi ilahi ilhamdan uzaklaştırır. Öfke uyandırırlar ve bencillik, kıskançlık, kurnazlık, sahtekârlık, dargınlık, aşırı tepki ve kötülük doğururlar. Düşünceler çok bencilce olduğunda, kişi başkalarına küçümseme ve şüpheyle bakma eğilimindedir. Kötü düşünceler kişinin hayattan zevk alma, güzelliği takdir etme ve en yüksek potansiyeline erişme yeteneğini kısıtlayabilir.
Düşüncelerimizin kalitesini etkileyen unsurlar karmaşık olabilir, ancak kontrolü sağlamanın bazı basit yolları vardır, tıpkı beslenmemizde olduğu gibi, zihnimize ne aldığımızı dikkatle gözden geçirebiliriz.
Medya’yı Amaçlı ve Bilinçli Kullanın
Hangi film ve dizileri izlediğimizi, hangi kitapları okuduğumuzu, hangi haber sitelerine başvurduğumuzu ve hangi sosyal medya hesaplarını takip ettiğimizi dikkatlice düşünmek, taşıdığımız düşünceleri büyük ölçüde etkiler. Yukarıdakilerin hepsinde bulunan psikolojik unsurlar hem açık hem de üstü kapalı olabilir ve sindirdiğimiz mesajlar, gözlerimiz başka yöne çevrildikten çok sonra bile bizimle kalır. Bu nedenle, her tür medya söz konusu olduğunda standartları yüksek tutmak ve doğru, güzel, erdemli ve iyi olan şeyleri aramak önemlidir.
Teknolojiye Bir Mola Verin
Teknolojiyle olan ilişkimiz, düşüncelerimizi yönetme ve dinginliği koruma becerimizi de etkiler. Sürekli olarak dış uyaran bombardımanına tutulursak, iç huzuru bulmak zor olacak ve bu durumda muhtemelen daha tepkisel ve dürtüsel olduğumuzu keşfedeceğiz. Sürekli olarak dikkatimizi dağıtmak, kendimize sükunet içinde oturmak için izin verme, düşüncelerimizi sindirme ve açık ve sakin bir zihin geliştirme yeteneğimizi engelleyecektir. Teknoloji kullanımımızı en aza indirmekte ve doğanın, gerçek hayattaki insanların ve bazen tek başına sessizliğin tadını çıkarmakta fayda var.
Etrafınızdaki İnsanları Düşünün
İnsanların en çok zaman geçirdiğiniz beş kişinin ortalaması haline geldiğinizi söylediklerini muhtemelen duymuşsunuzdur. Çevremizdeki insanların fikirlerimizi ve düşüncelerimizi etkileyeceği doğrudur. Çevremizdekiler üzerinde ışıl ışıl ve olumlu bir etki yaratmayı hedefleyebilir ve zamanımızı kendi en iyi halimiz olmak konusunda bize ilham veren kişilerle geçirmeyi seçebiliriz.
Güzelliğe Odaklanın
Güzelliğe odaklanmak, düşüncelerimizin kalitesine büyük ölçüde fayda sağlayabilecek değerli bir çabadır. Doğanın harikalarında, dünyanın dört bir yanında nesilden nesile aktarılan geleneksel kültürlere, büyüklerin bize bahşettiği muhteşem sanat, müzik ve edebiyat eserlerine, bir bebeğin gülümsemesinden bir büyükannenin kucaklamasına kadar her yerde güzellik vardır. Güzellik pencerelerimizin dışında ve ailelerimizin içindedir. Onu arayın ve onun, zihninizin çoğunlukla odaklandığı odak noktası olmasına izin verin.
“Hayatınızın mutluluğu, düşüncelerinizin kalitesine bağlıdır.”
Marcus Aurelius
Marcus Aurelius’un dediği gibi, “Hayatınızın mutluluğu, düşüncelerinizin kalitesine bağlıdır.” Hayatınıza zarar veren düşünceleri zihninizden uzaklaştırmaya özen gösterin ve en yüksek potansiyelinize ulaşmanızı sağlayan iyi düşünceler geliştirin.
Yazan: Barbara Danza
Çeviri: Manolya Serra
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.