AB’den, Çin Yapımı Elektrikli Araçlara Yeni Gümrük Vergisi
Avrupa Birliği, Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 45’e kadar gümrük vergisi getirdi. Yeni vergiler 30 Ekim’de yürürlüğe girdi ve önümüzdeki beş yıl boyunca yürürlükte kalacak.
Avrupa Birliği, Çin’de üretilen elektrikli araçlar (EV) için ek gümrük vergileri toplamaya hazır olduğunu açıkladı. AB soruşturmasıyla belirlenen sorun hakkında Pekin ile yapılan uzun müzakereler çözüm üretemedi. AB kararı bu krizin ardından geldi.
30 Ekim’de, standart %10 tarife üzerine ek olarak %35’e kadar çıkan yeni vergiler yürürlüğe girdi. Üstelik kesinleşen bu vergiler önümüzdeki beş yıl boyunca geçerli olacak.
Pekin uzun yıllardır AB’li otomobil üreticilerine “ekonomik zarar tehdidi” oluşturuyor. Sonunda AB, Çin yapımı elektrikli araçlara sağlanan önemli devlet sübvansiyonlarını soruşturmaya başladı. Soruşturma, üretimin hemen hemen her aşamasında sübvansiyonlar bulunduğunu ortaya koydu. Bu aşamalar arasında ham maddelerin temini, bataryaların üretimi, araçların montajı, limanlara nakliye de bulunuyor. Bu karar, bir yıllık soruşturmaya bir nokta koydu.
AB’nin ticaret şefi Valdis Dombrovskis alınan kararla ilgili konuştu. “Titiz bir soruşturmanın ardından orantılı ve hedefe yönelik önlemler aldık. Böylece adil piyasa uygulamalarını ve Avrupa sanayi tabanını koruyoruz” dedi.
Ayrıca AB komisyonu ticaret sözcüsü Olof Gill de açıklamalar yaptı. Kesin tarifelerin yürürlüğe girmesine rağmen, Brüksel ile Pekin arasındaki müzakerelerin devam edeceğini belirtti.
Gill, 29 Ekim’de gazetecilere “Herhangi bir çözüm, soruşturmayla belirlenen sorunu etkili bir şekilde ele almalıdır. Ayrıca Dünya Ticaret Örgütü ile de uyumlu olmalıdır” dedi.
Komisyonun web sitesinde yayımlanan nihai karar, çeşitli otomobil üreticileri için belirli tarifeler ortaya koyuyor. Bu tarifeler, tüm ithal otomobillere uygulanan standart %10 verginin üzerine eklenecek.
Çeşitli Otomobil Üreticileri İçin Gümrük Vergisi Tarifeleri
Çin yapımı elektrikli araç devi BYD, %17 gümrük vergisi ödeyecek. Ancak Volvo ve Polestar’ın sahibi Geely için bu oran biraz daha yüksek, %18,8 olacak.
SAIC Britanya’nın MG’sini satın aldı ve Avrupa’nın en çok satan elektrikli araçlarından biri oldu. Ancak en yüksek oranla, yani %35.3 gümrük vergisi ile karşılaşacak.
ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla, Şanghay’da devasa bir fabrikaya sahip. Buna karşın, en düşük vergi oranı olan %7.8 ile karşılaşacak.
Komisyon tarafından işbirlikçi olarak değerlendirilen diğer Çinli elektrikli araç üreticileri %20.7 tarifesi ile karşılaşacak. Ayrıca işbirlikçi olarak değerlendirilmeyenler %35.3 oranında en yüksek vergilerle cezalandırılacak.
Buna yanıt olarak Çin Ticaret Bakanlığı, 30 Ekim’de bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Pekin’in “kararı kabul etmediğini veya onaylamadığını” belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı, AB hamlesinin iki taraf arasındaki “endüstriyel ve tedarik zincirleri işbirliğine zarar vereceğini” söyledi. Ayrıca “AB’nin yeşil dönüşüm ve küresel iklim değişikliği ile mücadele çabalarını zayıflatacağını” belirtti.
Bakanlık sözcüsü Lin Jian, 30 Ekim’de Pekin’de düzenlenen bir basın toplantısında AB’den beklentilerini dile getirdi. “AB’nin Çin tarafıyla yapıcı bir şekilde müzakereleri sürdürmesini, samimiyet ve esneklik göstermesini bekliyoruz. Ayrıca çözümler aramasını ve ticaret gerilimlerinin tırmanmasını önlemesini umuyoruz” dedi.
Çin, AB’nin kararıyla ilgili olarak Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikâyette bulundu. Ayrıca vergi tarifelerindeki artışı önlemek amacıyla Brüksel ile sekiz tur müzakere gerçekleştirdi. Buna ek olarak Çin Ticaret Bakanlığı, AB’den gelen çeşitli ithal ürünlere anti-damping soruşturmaları başlattı. Bu ürünler arasında domuz eti ve süt ürünleri de var. Bu durum, AB’nin Çin’e yönelik ihracat tarifelerinde değişikliğe yol açabilir.
Pekin’in Misillemeleri
AB liderleri ilk olarak 8 Ekim’de, elektrikli araç gümrük vergisinde artırımlara yeşil ışık yakmıştı. Bunun ardından Pekin, AB markalı brendi ithalatına yönelik geçici önlemler uygulamaya koyduğunu duyurdu. AB, Çin’in bu kararını DTÖ’de temyiz edeceğini bildirdi. Ayrıca “ticaret savunma araçlarının haksız kullanımına, en ciddi şekilde” karşılık vereceğini taahhüt etti.
AB bu yeni tarifeleri uyguladıkça, Pekin’in de daha fazla misilleme yapma ihtimali artıyor. Ancak analistler, bu tarifelerin Çin rejimine önemli bir darbe indirme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.
AB’nin duyurusundan önce ABD’de yaşayan Çin ticaret politikası uzmanı David Huang, The Epoch Times’a konu ile ilgili görüşlerini bildirdi. “AB’nin bu hamlesi yalnızca Çin yapımı elektrikli araçlarının Avrupa’daki rekabetçi avantajını tehdit etmekle kalmıyor. Aynı zamanda Çin’in devlet sübvansiyonları ve ihracatlarla elektrikli araç endüstrisini besleme stratejisi, etkisini kaybediyor. AB dünyaya buna dair net bir sinyal gönderiyor” dedi.
Ancak bu hareketin etkileri ticaretin ötesine geçebilir.
Pekin rejimi, geliştirdiği elektrikli araçları “yenilenebilir enerji araçları” olarak adlandırıyor. Ancak Huang, bunun hava kalitesini iyileştirmek veya karbon emisyonlarını azaltmakla ilgisi olmadığını belirtti. Çünkü Çin’in kullandığı enerjinin yarısından fazlası kömürden geliyor.
Ayrıca Huang, “Bu elektrikli araçları şarj etmek için kullanılan elektriğin çoğu, aslında benzin kadar kirletici olan kömürlü santraller ve hidroelektrik santrallerine dayanıyor” dedi. “Pekin’in ‘yenilenebilir enerji’ ifadesini uluslararası toplumu yanıltmak için kullandığını” sözlerine ekledi.
AB, Çin’in ticaret politikalarını daha fazla sorgulamak için ABD ve diğer ülkelerle birlikte hareket ediyor. Huang, “Çin’in diğer ülkelerle iklim müzakerelerinde elektrikli araçları pazarlık kozu olarak kullanması giderek daha az geçerli hale geliyor” dedi.
Luo Ya bu rapora katkıda bulunmuştur.
Yazan: Dorothy Li, The Epoch Times
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.