Çin’in Elektrikli Araç İhracatı Düştü

ABD ve AB’nin gümrük tarifelerini arttırmasıyla Çin’in elektrikli araç ihracatı düştü. Batı ile yoğunlaşan ticaret gerilimleri ve artan gümrük vergileri bu ilk düşüşü tetikledi.

Çin’in elektrikli araç ihracatçı firması Geely’nin üretimi bir elektrikli taksi, Hangzhou, Çin. (Fotoğraf: Wikimedia)   

Çin makamları tarafından yayınlanan yeni verilere göre Çin’in elektrikli araç (EA) ihracatı, ilk düşüşünü kaydetti. Bu düşüş, Batı ile yoğunlaşan ticaret gerilimleri ve artan gümrük vergileri sonucunda ortaya çıktı.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği, otomobil endüstrisinin Mayıs ayı için aylık üretim ve satış raporunu yayınladı. 14 Haziran’da yayınlanan verilere göre, Çin’in aylık elektrikli ve hibrit araç ihracatı yıllık bazda düştü. Ayrıca ilk kez yüzde 9 düşerek Mayıs ayında 99.000 araca kadar geriledi.

Aşağı yönlü trend, büyük ölçüde elektrikli araç satışlarındaki önemli düşüşten kaynaklandı. Mayıs verilerine göre, 77.000 EA ihraç edildi. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 Nisan ayına göre yüzde 13,8 azaldı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Çin’in ucuz devlet sübvansiyonlu EA’ları piyasaya sürdüğünü iddia ediyor. Bu nedenle her iki ticaret bloğu da bu duruma karşı önlemler aldı.

Son yıllarda Çin ekonomisi azalan iç talep nedeniyle düşüşteyken, EA endüstrisi aşırı kapasiteyle çalışıyor. Fazla stoklar yurtdışına düşük fiyatlarla satılarak diğer ülkelerin endüstrilerini zorluyor.

Bu duruma karşılık olarak, Amerika Birleşik Devletleri 22 Mayıs’ta Çin bağlantılı ithalatlar için gümrük vergilerinde önemli bir artış açıkladı. EA’lar için gümrük vergilerine uygulanan artış, yüzde 25’ten yüzde 100’e kadar değişiyor.

Çin rejiminin EA endüstrisine sübvansiyon sağladığı hakkındaki soruşturmadan aylar sonra, 12 Haziran’da, Avrupa Komisyonu Temmuz ayından itibaren Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 38,1’e varan ek gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.

Kötüleşen Çin Ekonomisi Daha Da Kötüleşebilir

Wang Shiow-Wen Tayvan Ulusal Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde yardımcı araştırmacıdır. 12 Haziran’da Epoch Times’a yaptığı açıklamada, “Çinli otomobil üreticileri başlangıçta yabancı pazarlara açılarak, yurtiçi pazardaki aşırı rekabet baskısını hafifletmeyi umuyordu” dedi.

“AB’nin yeni gümrük vergileri, Çinli otomobil üreticilerinin yurtdışındaki pazar payını genişletmesini engelleyebilir. Eğer bu gerçekleşirse sadece Çinli otomobil üreticilerinde bir iflas dalgasını tetiklemekle kalmaz. Aynı zamanda kötüleşen Çin ekonomisini daha da kötüleştirir.”

Rapora göre, Çin’in elektrikli araç ihracatında ilk kez düşüş yaşandı. Çin bu yıl Ocak-Mayıs döneminde 414.000 elektrikli araç ihraç etti. Buna göre, yıllık bazda yüzde 1,8’lik bir düşüş var. Ancak, Çin’in hibrit araç ihracatı, yıllık bazda iki katına çıkarak 105.000 araca ulaştı.

Yeni verilere göre, Çin’in genel otomobil ihracatı bu yıl 2023’e kıyasla yüzde 31,3 arttı.

Sun Kuo-hsiang Tayvan’daki Nanhua Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler ve işletme profesörüdür. Sun’a göre, AB’nin Çin yapımı elektrikli araçlara uyguladığı tarife artışı, Çin ekonomisinin kötüleşmesini hızlandıracak.

Sun The Epoch Times’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Çin’in genel ekonomisi, özellikle ihracat sektörüne dayanıyor. Şu anda yeni enerji araçları, elektrikli araçlar, fotovoltaik paneller, piller gibi ürünlerin, diğer ülkelere satılması çok önemli.”

Ding Shuh-fan, Tayvan’daki National Chengchi Üniversitesi Doğu Asya Çalışmaları Enstitüsü’nden emekli profesördür. Ding, The Epoch Times’a “Çin yerel hükümetleri otomobil endüstrisini kısmen destekliyor. Sonuç olarak Çin’in özellikle otomobil endüstrisinde aşırı kapasitesi, feodal ekonominin bir ürünü” dedi.

Çin ekonomisi durgunluk yaşamaya devam ederken, otomobil üreticileri birer birer kapanıyor. Bununla birlikte, elektrikli araç üreticileri arasındaki fiyat savaşı devam ediyor.

Popüler çevrimiçi finans yorumcusu Financial Cold Eyes, The Epoch Times’a açıklamalarda bulundu. “Ciddi miktarda aşırı kapasitenin yerel olarak absorbe edilemediğini ve arzın ciddi şekilde talebi aştığını” söyledi.

Ayrıca “Çin’in otomobil şirketleri için, hem yerel hem de uluslararası düzeyde, gelişme alanı kalmadığını” belirtti.

.

Li Su, Luo Ya ve Cheng Jing bu rapora katkıda bulunmuştur.

Yazan: Alex Wu, The Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.