Rusya; Ukrayna Limanlarına Giden Tüm Gemiler ”Potansiyel Askeri Yük Taşıyıcısı” Olarak Değerlendirilecek

Kaynak: Pixabay – Hans

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, tahıl anlaşmasının sona erdiği ve Karadeniz’deki insani koridorların azaltıldığı belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mektup göndermişti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı sonlandırarak özellikle Asya ve Afrika’daki ülkelere zarar verdiğini ifade etmişti.

Ukrayna’nın düzenlediği belirtilen Kırım’daki saldırıdan sonra Rusya, dün gece sona eren tahıl anlaşmasını uzatmayacağını açıkladı. Kremlin, kararın daha önce alındığını saldırıyla ilgilisi olmadığını kaydetti. Tahıl sevkiyatı anlaşması Ukrayna kriziyle ortaya çıktığı belirtilen küresel gıda krizinin çözümü için 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.

Rus RIA Novosti ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Moskova’nın anlaşmanın uzatılmasına ilişkin çekincesinin anlaşmanın tarafları olan Türkiye ve Rusya’ya resmen iletildiğini açıkladı.

BBC’nin haberine göre; Türkiye ve BM, tahıl girişiminin uzatılması için gerekli koşulların sağlanmasına dönük diplomatik çabalarını son ana kadar sürdürdüler. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, 13 Temmuz’da görüştüğü Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin’e Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması yönünde Ankara’nın görüşlerini iletti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 14 Temmuz’da basına açıklama yaparken, girişimin süresinin uzatılması konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le hemfikir olduğunu kaydetmişti.

Anlaşmanın Rusya tarafından askıya alınmasının ardından Türkiye adına ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, Körfez turuna çıkmadan önce düzenlediği basın toplantısında, “Dostum” olarak nitelediği Putin’in insani amaçlı bu anlaşmanın devamından yana olduğunu kaydetti ve Moskova ile temasların süreceğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile temasa geçeceğini, kendisinin de Putin ile telefonda bir görüşme gerçekleştireceğini belirten Erdoğan, girişimin uzun ara vermeden hemen başlamasını amaçladığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuları Ağustos ayında Türkiye’ye bir ziyaret düzenlemesi söz konusu olan Putin ile yüz yüze görüşeceğini de vurguladı.


Rusya Savunma Bakanlığı, 18 Temmuz’dan itibaren Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini bildirdi. Rusya, anlaşmanın bittiğini Belarus’taki büyükelçisi aracılığıyla Ukrayna’ya iletti. Moskova’nın Belarus Büyükelçisi Boris Gryzlov, elçilikten Ukrayna’ya diplomatik kanallar aracılığıyla bir nota gönderildiğini ve anlaşmanın 18 Temmuz’dan itibaren feshedileceğini söyledi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.