Putin, Kuzey Kore’nin ardından Vietnam’a Gitti

Fotoğraf: P. of R.

Putin, Kuzey Kore’nin ardından, Batı, özellikle ABD ile ticari ve siyasi ilişkilerini son yıllarda geliştiren Vietnam’ı ziyaret etti, 11 anlaşma imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Vietnamlı mevkidaşı To Lam, Hanoi’de bir araya geldi.
Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada,Putin’in, Vietnam Komünist Partisi (VKP) Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ile görüşeceği bilgisine yer verilen açıklamada, Rus liderin burada Rusya’dan öğrencilerle de bir araya geleceği kaydedildi.
Ziyareti öncesinde VKP gazetesi Nhan Dan için bir makale kaleme alan Putin, Ukrayna konusunda dengeli bir yaklaşım sergilediğini ifade ettiği Vietnam ile enerji, ticaret ve ödemeler konusunda önemli ilerlemeler sağlandığını belirtmişti.
Başkan To Lam, Vietnam Devlet Başkanı’nın konutunun önündeki meydanda Vladimir Putin için resmi bir karşılama töreni düzenledi.Vladimir Putin ve To Lam , ilgili resmi heyetlerin katılımıyla Rusya-Vietnam görüşmeleri gerçekleştirdi.
Devlet ziyareti sırasında çok sayıda ikili belge onaylandı ve imzalandı.
Rusya Federasyonu ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti , Rusya ile Vietnam Arasında Dostluk İlişkilerinin Temelleri Anlaşması’nın uygulanmasının 30. yıldönümü çerçevesinde kapsamlı stratejik ortaklıklarının daha da geliştirilmesine ilişkin ortak bir bildiri kabul etti .

İmzalanan belgeler, yüksek öğrenim ve bilim, salgın hastalıklarla mücadele için laboratuvar altyapısının geliştirilmesi, vergi politikası ve vergi idaresi, gümrük suçlarıyla mücadele, Vietnam’da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin inşası, Vietnam’ın kıta sahanlığının 11-2. Blokunun geliştirilmesi, Rusya’nın Novatek ile Petrovietnam Petrol ve Gaz Şirketi arasındaki işbirliği ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile BVIM Fonu arasındaki işbirliği. İmzalı belgelerin teatisi için devlet başkanlarının huzurunda tören düzenlendi. Her iki lider de basına açıklamalarda bulundu.
Devlet ziyareti programı aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı ile Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’nin üst düzey yetkilileri arasında ayrı toplantıları da içeriyordu. Vladimir Putin, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı Pham Minh Chinh , Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ve Vietnam Ulusal Meclisi Başkanı Tran Thanh Man ile görüştü.
Putin basın açıklamasında : ”İkili işbirliğinin temel alanları hakkında kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik ve en acil uluslararası ve bölgesel konulara değindik ”dedi. Putin sözlerine şöyle devam etti:

”Yaklaşık 20 yıldır Vietnam pazarında başarıyla faaliyet gösteren Vietnam-Rusya ortak bankası, ülkelerimiz arasındaki dış ticaret işlemlerinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Banka, hem Vietnam hem de Rusya’daki müşterilerine sürekli olarak geniş bir yelpazede finansal ve kredi hizmetleri sunarak temel göstergelerinde olumlu bir büyüme gösteriyor.
İkili işbirliğimizin stratejik noktası enerji sektörüdür. Vietsovpetro ortak girişimi, on yıllar boyunca Vietnam’daki petrol ve gaz sahalarından yaklaşık 250 milyon ton petrol çıkardı. Eş zamanlı olarak Petrovietnam Corporation, 2008 yılından bu yana Rusya’nın Nenets Özerk Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor ve Uzak Kuzey’in zorlu koşullarına göğüs gererek yaklaşık 35 milyon ton petrol çıkarıyor…
…Şirketimiz RusHydro, Vietnam nehirleri boyunca yer alan hidroelektrik santrallerin verimliliklerini artırmak amacıyla yenilenmesine katılmayı planlıyor.
İkili işbirliğinin genişletilmesi açısından umut verici bir diğer alan da nükleer enerjidir. Tartışmalar arasında Rosatom’un Vietnam’da nükleer bilim ve teknoloji için bir merkez inşa etme planlarının yanı sıra Vietnamlı nükleer uzmanların Rusya’daki uzman üniversitelerde eğitilmesi de yer alıyor.
Tarım alanındaki ikili ortaklığımız gelişiyor: Tarım ürünlerinin karşılıklı tedariği artıyor ve ürün yelpazesi genişliyor. Vietnam’ın TH Grubu, Kaluga Bölgesi ve Primorye Bölgesi dahil olmak üzere Rusya’nın birçok bölgesinde süt işleme tesisleri inşa ediyor. Moskova Bölgesi’nde 6.000 süt sığırı kapasiteli büyükbaş hayvan yetiştirme kompleksinin ilk aşaması geçen yıl faaliyete geçti…
…Doğal olarak bölgesel gündemdeki birçok konuyu da ele aldık ve güncel uluslararası konulara da değindik. Rusya ve Vietnam’ın bu konulardaki tutumlarının büyük ölçüde uyumlu veya yakın uyumlu olduğunu vurgulamak isterim.
BM de dahil olmak üzere önemli uluslararası platformlarda, Rusya-ASEAN diyaloğunda ve Doğu Asya’daki zirvelerde çabalarını koordine ediyorlar.” diye konuştu.(kaynak: President of Russia)


Analistler Rusya ile Vietnam arasındaki anlaşmaların, Putin’in önceki gün Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ile imzaladığı ve saldırı durumunda karşılıklı yardım sözü veren anlaşma kadar önemli olmadığını söylüyor ancak Vietnam-Rusya ilişkileri iki ülke içinde önem teşkil ediyor.

İki ülke arasında güçlü enerji bağları var ve Rus firmaları Güney Çin Denizi’nde Çin’in de hak iddia ettiği alanlarda Vietnam petrol ve doğal gaz sahalarında faaliyet gösteriyor. Rusya’nın petrol arama teknolojileri, Vietnam’ın tartışmalı Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik iddialarını sürdürmesine yardımcı oluyor.

Rusya aynı zamanda Vietnam’ın en büyük silah tedarikçisi, silahların yüzde 80’i Rusya’dan geliyor ancak silah transferleri son yıllarda, özellikle de Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaştan sonra düşmüş durumda.

Vietnam’ın Putin’i ağırlaması,en büyük ihracat pazarı olan ABD ve Avrupa Birliği tarafından eleştirildi. ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada hiçbir ülkenin Putin’e Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını desteklemesi için bir platform vermemesi gerektiği belirtilerek, “Hiçbir ülkenin Putin’e saldırganlık savaşını destekleyecek bir platform vermemesi ve aksi takdirde zulmünü normalleştirmesine izin vermemesi gerektiği” ifadeleri kullanılmıştı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.