Avrupa Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

Avrupa Merkez Bankası (ECB), temmuz ayı toplantısında 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan basın açıklamasında
Yönetim Kurulu bugün üç temel ECB faiz oranını değiştirmemeye karar verdi. Gelen bilgiler, Yönetim Kurulu’nun orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin önceki değerlendirmesini genel olarak destekliyor. Bazı temel enflasyon ölçütleri Mayıs ayında tek seferlik faktörler nedeniyle artarken, çoğu ölçüt Haziran ayında ya sabit kaldı ya da biraz düştü. Beklentilerle uyumlu olarak, yüksek ücret artışının enflasyonist etkisi karlarla dengelendi. Para politikası finansman koşullarını kısıtlayıcı tutuyor. Aynı zamanda, iç fiyat baskıları hala yüksek, hizmet enflasyonu yüksek ve manşet enflasyonun önümüzdeki yılın ilerleyen zamanlarında hedefin üzerinde kalması muhtemel.

Yönetim Konseyi, enflasyonun orta vadeli %2 hedefine zamanında dönmesini sağlamaya kararlıdır. Bu amaca ulaşmak için gerekli olduğu sürece politika oranlarını yeterince kısıtlayıcı tutacaktır. Yönetim Konseyi, uygun kısıtlama düzeyini ve süresini belirlemek için veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izlemeye devam edecektir. Özellikle, faiz oranı kararları, gelen ekonomik ve finansal veriler, altta yatan enflasyonun dinamikleri ve para politikası iletiminin gücü ışığında enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmesine dayanacaktır. Yönetim Konseyi belirli bir oran yolu konusunda önceden taahhütte bulunmamaktadır.
ECB’nin temel faiz oranları
Ana finansman işlemlerinde faiz oranı %4,25, marjinal kredi imkânında faiz oranı %4,50, mevduat imkânında faiz oranı ise %3,75 düzeyinde sabit kalacaktır.

Varlık satın alma programı (APP) ve pandemi acil durum satın alma programı (PEPP)
Avrosistem’in vadesi dolan menkul kıymetlerden gelen anapara ödemelerini artık yeniden yatırmaması nedeniyle APP portföyü ölçülü ve öngörülebilir bir hızla geriliyor.
Eurosystem artık PEPP kapsamında satın alınan vadesi dolan menkul kıymetlerden gelen tüm anapara ödemelerini yeniden yatırmıyor ve bu da PEPP portföyünü ortalama olarak ayda 7,5 milyar avro azaltıyor. Yönetim Konseyi, PEPP kapsamındaki yeniden yatırımları 2024 sonunda durdurmayı planlıyor.
Yönetim Kurulu, pandemiyle ilgili para politikası iletim mekanizmasına yönelik riskleri dengelemek amacıyla, PEPP portföyünde vadesi gelen geri ödemelerin yeniden yatırılmasında esneklik uygulamaya devam edecektir.

Refinansman işlemleri
Bankalar hedeflenen uzun vadeli yeniden finansman operasyonları kapsamında borç aldıkları tutarları geri öderken, Yönetim Kurulu hedeflenen kredi operasyonlarının ve bunların devam eden geri ödemelerinin para politikası duruşuna nasıl katkıda bulunduğunu düzenli olarak değerlendirecektir.
Yönetim Konseyi, enflasyonun orta vadede %2 hedefine dönmesini ve para politikası iletiminin düzgün işleyişini sağlamak için yetkisi dahilindeki tüm araçlarını ayarlamaya hazırdır. Dahası, İletim Koruma Aracı, tüm avro bölgesi ülkelerinde para politikasının iletimi için ciddi bir tehdit oluşturan haksız, düzensiz piyasa dinamiklerine karşı koymak için mevcuttur ve böylece Yönetim Konseyi’nin fiyat istikrarı yetkisini daha etkili bir şekilde yerine getirmesine olanak tanır.” denildi. (ECB)
Euro Bölgesi’nde enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 1,84 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmetleri, yüzde 0,48 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,17 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,02 ile enerji ürünleri izledi. AB uyumlu verilere göre Haziran’da enflasyonun en yüksek gerçekleştiği ülkeler yüzde 5,4 ile Belçika, yüzde 5,3 ile Romanya, yüzde 3,6 ile Macaristan ve İspanya, 3,5 ile Hırvatistan ve 3,4 ile Hollanda oldu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.