İBB Şehir Tiyatroları 2024-2025 Repertuvarını Barış Temasıyla Açıkladı

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever: “2024-2025 tiyatro sezonunda oldukça geniş bir perspektiften bakarak, sürdürülebilir bir dünya için barış temasını öne çıkarıyoruz” dedi.

110 yıllık bir tarihi geride bırakan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, yeni sezon repertuvarını, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı. 2 Ekim’de açılacak yeni tiyatro sezonunu, Yaşar Kemal’in “Ağrıdağı Efsanesi”, Haldun Taner’in “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” gibi klasik yazarların eserlerinin ağırlıkta olduğu zengin bir repertuvar bekliyor. Açıklamada “Önümüzdeki sezonu ‘Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Barış’ temasıyla karşılayacağız” denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın 2024-2025 sezon repertuvarı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde açıklandı. İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever’in yeni sezon oyunlarını ve çalışmalarını paylaştığı basın toplantısına İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, Şehir Tiyatroları Müdürü Oytun Askeroğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Can Başak, Emrah Özertem, Tankut Yıldız’ın yanı sıra birçok sanatçı katıldı.


Yeni sezon için insana değer katacak oyunlar hazırladıklarını dile getiren İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever “Maalesef içeride çok yaralıyız. Hepimizin şifaya ihtiyacı var. Bu noktadan hareketle önümüzdeki sezon, insanın önce kendisiyle diğer insanlarla çevresiyle hayatla hayvanla ağaçla ve toprakla iletişimine odaklandık” dedi.


“‘İstanbul Klasiklerle Buluşuyor’ başlığıyla hazırladığımız iki yıllık repertuvar, seyircimizin beğenisi ve kurumumuzun bütün birimlerinde çalışan arkadaşlarımızın sahiplenmesi ve özverili çalışmasıyla, büyük bir başarıyla tamamlandı. Cumhuriyetimizin 100. yılına özel iki çalışma gerçekleştirdik. İlki ‘Bu Memleket Bizim’ ismiyle, bütün mevcudumuzla, bir seferberlik halinde sahnede olduğumuz, görkemli bir oyundu. İkincisi, tiyatromuzun geleceğine ayna tutmak amacıyla, olabildiğince geniş bir katılımla, tiyatromuzun bütünlüklü temsiliyetini önemseyen bir çağrıyla düzenlediğimiz, ‘100 Yıllık Ayna, Tiyatro Çalıştayı’ idi.


“Biz sanatçılar, hayatı sadece kitaptan okumuyoruz. Özellikle tiyatrocular olarak, hayatın içinden gözlemler de yapıyoruz. Okuma biçimimiz dramatik olduğu için, bir şeyin diğer şeylerle bağına, bağlantısına ve ilişkisine de kafa yoruyoruz. Ve insanın yüreğini kavrıyoruz, yüzünde”


“Hal böyle olunca, sahnedeki biz ile hayattaki biz buluştuğunda, gösteri ile gerçek, hayal ile hakikat birleşiyor. Mesleğimiz bu. Bu mesleğimizin getirdiği avantajla, gözlemlediğimiz ve okuduğumuz ölçüde, kendi toplumumuza, dünyaya bakıyor; yanlışa dikkat çekerken, geleceğe dair umudu büyütecek, sözü yüceltecek ve insana değer katacak ‘oyun’lar hazırlıyoruz. Günümüz insanının giderek bilinçaltında kötü duygular biriktirdiğini, her ne kadar Eric Fromm’un ‘tebessüm maskesi’ olarak özetlediği bir formla hayatın içinde mecburen sosyalleşse de, maskenin altında ruhuna ilişen yaraların olduğunu görüyoruz. Hepimiz maalesef içeride yaralıyız…”


”…110 yıllık tarihinde büyük savaşlara tanıklık etmiş bir sanat kurumu olarak, bu savaşların acısını yaşamış, yüreğinde hissetmiş, perdesini daima açmak için üstün bir gayret göstermiş bir sanat kurumu olarak, 2024-2025 tiyatro sezonunda, oldukça geniş bir perspektiften bakarak ve yüzölçümü hayli geniş olabilen yüreğimizden ve kültürümüzden devşirdiğimiz, sınanmış bilgiden hareket ederek, ‘Sürdürülebilir Bir Dünya İçin, … Barış’ temasını öne çıkarıyoruz. Üç noktanın boş bıraktığı yerleri, başta bizler sonra seyircimiz ve sonra bütün bir insanlık, birlikte doldurabilir miyiz? Dolduralım isteriz. Unutmayalım ki, savaşlar hep yıkım, acı ve göz yaşı getirmiştir. Unutmayalım ki, medeniyetler hep sevginin, aşkın ve barışın çocuklarıdır.” dedi.

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni sezon repertuvarında Yiğit Sertdemir’in uyarladığı Yaşar Kemal’in ‘Ağrı Dağı Efsanesi’, Haldun Taner’in ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’, Alp Tuğhan Taş’ın yazıp, yönettiği ‘İkinci Perdenin Başı’, Turan Oflazoğlu’nun yazdığı ‘Deli İbrahim’, Tarık Akan’ın aynı adlı kitabından uyarlanan ‘Anne Kafamda Bit Var’, Bilgesu Erenus’un yazdığı ‘Misafir’, Macit Koper’in yazdığı ‘Geçmişin Gölgesi’, Nazım Hikmet’in yazıp, Ümran İnceoğlu’nun uyarladığı ‘Sevdalı Bulut’ oyunları izleyiciyle buluşacak.

Repertuvarda ayrıca Morgan Llyod Malcolm’un yazdığı, Hasret Güneş’in çevirdiği ‘Emilia’, Bertrolt Brecht’in yazdığı Yücel Erten’in çevirdiği ‘Üç Kuruşluk Opera’, Zinnie Harris’in yazdığı, Ayberk Erkay’ın çevirdiği ve Murat Daltaban’ın yönettiği ‘Macbeth (Bir Düzeltme)’, Ferenc Molnar’ın yazdığı, Tarık Demirkan’ın çevirdiği, Serra Canbay’ın uyarladığı ‘Pal Sokağı Çocukları’, Lucy Kirkwood’un yazdığı, Özden Gököz’ün çevirdiği ve Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği ‘Gök Kubbe’, Mihail Bulgakov’un yazdığı, Mustafa Kemal Yılmaz’ın çevirdiği Onur Demircan’ın yönettiği ‘Köpek Kalbi’, Torben Betts’in yazdığı, Nazlı Gözde Yolcu’nun çevirdiği ve Nihat Alpteki’nin yönettiği ‘Yenilmez’, Henry Lewis, Jonathan Sayer ve Henry Shields’in yazdığı, Mehmet Ergen’in çevirdiği ve Larzen Pamir’in yönettiği ‘Yoldan Çıkan Oyun’, Friedrich Dürrenmatt’ın yazdığı, Kemal Bekata’nın çevirdiği, Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği ‘Yaşlı Bayanın Ziyareti’, Johnna Adams’ın yazdığı, Beliz Coşar’ın çevirdiği ve Ersin Umulu’nun yönettiği ‘Gidion’un Düğümü’ yer alacak.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.