OPEC Petrol Talebi Büyüme Tahminini Üçüncü Kez Aşağı Çekti

OPEC, ekonomik belirsizlikler ve zayıf piyasa nedeniyle üçüncü kez petrol talebi büyüme tahminini aşağı çekti. Ayrıca talepteki düşüşün çoğunlukla Çin’den kaynaklandığını belirtiyor.

OPEC, ekonomik belirsizlikler ve zayıf piyasa nedeniyle üçüncü kez petrol talebi büyüme tahminini aşağı çekti. Fotoğrafta Kaliforniya’da deniz keyfi yapan plaj ziyaretçileri, petrol sevkiyat ve üretim gemilerini izliyor. 12 Eylül 2024, Huntington Beach. (Fotoğraf: John Fredricks, The Epoch Times)

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), aylık küresel petrol talebi büyüme tahminini üst üste üçüncü kez düşürdü. Bunun nedenini kalıcı ekonomik belirsizlikler ve zayıflayan piyasa duyarlılığı olarak açıkladı.

OPEC grubunun Ekim ayı petrol piyasası raporu 14 Ekim’de yayımlandı. Rapor, 2024 yılında küresel talebin günlük 1,9 milyon varil artacağını öngörüyor. Ancak bu, OPEC’in önceki tahmininden günlük 106,000 varil daha düşük.

OPEC, Çin’in petrol talebi için önceki büyüme tahmini günlük 650,000 varildi. Bu değeri 580,000 varile indirmekle birlikte, düşüşün büyük bir kısmını Çin’e atfetti.

OPEC raporda, “Çin’deki talebin yavaşlayacağına dair endişelerin ardında geçerli nedenler var. Bunlar, zayıf rafineri marjları ve sonbahar rafineri bakım sezonunun yaklaşması” ifadelerine yer verdi. Grup, Eylül başında petrol vadeli işlem fiyatlarının, birkaç ayın en düşük seviyelerine gerilediğini belirtti. Üstelik bu gerileme finansal piyasalardaki genel düşüşün ortasında gerçekleşti.

Grup, “ABD faiz indirimlerine dair belirsizlik, genel piyasa duyarlılığını ve ekonomik iyimserliği zayıflattı. Ağustos ayına ait ABD imalat verilerinin zayıf olarak açıklanması, ekonomik endişeleri artırdı. Ayrıca piyasa duyarlılığı, Çin’in ekonomik görünümüne ilişkin endişelerden de etkilendi” dedi.

Ağustos’tan Bu Yana Üçüncü Düşüş

Ekim ayındaki petrol talebi büyüme tahmini düşüşü, Ağustos’tan bu yana yapılan üçüncü düşüş oldu. Bugüne kadar, OPEC’in bu tahmini Temmuz 2023’ten beri değişmemişti. Grup, 2024 yılına yönelik petrol talep büyüme tahminlerindeki genel düşüşün nedenlerini de açıkladı. Düşüşü, beklentilerin altındaki tüketim ve bazı pazarlarda yavaşlayan talep ile artan ekonomik belirsizliklere bağladı.

OPEC raporunda “Jeopolitik belirsizlikler, yüksek kamu borcu, artan reel faiz oranları ve sıkı işgücü piyasaları gibi aşağı yönlü riskler, yakın dönem büyüme üzerinde baskı oluşturabilir” ifadelerini kullandı.

Düşüşe rağmen, OPEC 2024 için günlük 1,9 milyon varil talep artışı öngörüyor. Ayrıca bu değer, pandemi öncesi tarihsel ortalama olan 1,4 milyon varilden hala daha yüksek.

2025 için, OPEC küresel petrol talep büyüme tahminini 1,74 milyon varilden 1,64 milyon varile düşürdü.

ABD ve Brent ham petrol vadeli işlemleri, raporun yayımlandığı gün yüzde 2’den fazla düştü.

Ekim ortalarında Pekin, Çin ekonomisini canlandırma çabasında borcu ‘önemli ölçüde artırma’ sözü verdi. Ancak bunu nasıl yapacağını açıklamadığı için yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

Bunun ardından gelen rapor, Çin ihracat büyümesinde keskin bir yavaşlama olacağını açıkladı.

New York’taki CFRA Research’ün baş yatırım stratejisti Sam Stovall, “Çin ekonomik zorluklar yaşıyor,” dedi. “Petrol fiyatları, Çin’in kendini toparlayabileceğine dair güven eksikliğinin bir başka göstergesi. Özellikle de teşvik detaylarının çok belirsiz olması nedeniyle…”

Petrol talepleri düşüş gösterirken, ABD hisse senetleri 14 Ekim’deki işlem gününü yükselişle kapattı. Aynı gün S&P 500 ve mavi çipli Dow endeksleri yeni rekor kapanış seviyelerine ulaştı.

Dow Jones Sanayi Endeksi 203,14 puan veya yüzde 0,47 artışla 43.067,00’a yükseldi. S&P 500 de 45,17 puan veya yüzde 0,78 artışla 5.860,20’ye yükseldi. Ayrıca Nasdaq Bileşik Endeksi 159,75 puan veya yüzde 0,87 artışla 18.502,69’a yükseldi.

Ekim ortalarında yatırımcılar kazanç sezonuna ve Avrupa Merkez Bankası politika toplantısına odaklandı. Bunun etkisiyle Avrupa hisseleri de, iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Reuters bu rapora katkıda bulunmuştur.

Yazan: Tom Ozimek, The Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.