Kremlin’i Kargalardan Şahinler Koruyor

MOSKOVA– Kremlin’in çok az bilinen güvenlik servis elemanları şahinler, sarayın tarihi binalarına zarar veren ve kirleten kargalarla mücadele ediyor. 1980li yıllarında Kremlin ziyaretçilerinin kargaları şikayet etmesi üzerine güvenlik elemanlarının devreye şahinleri soktuğu belirtiliyor.

Şahin koruma biriminin 1984 yılında kurulduğunu belirten Ornitoloji Servis Uzmanı Aleksey Tyurin, “Hizmetin temel amacı, bir çok tarihi esere zarar veren kargaları Kremlin sınırları dışına çıkartmaktı. Ayrıca çok güçlü ve inatçı olan bu kuşların ziyaretçileri rahatsız ettiği de biliniyor.” şeklinde konuştu.

Kremlin’in vazgeçilmez Çak ve Alfa isimli şahinleri Devlet Ornitoloji Servisi tarafından yetiştirilen özel muhafızlara göz bebeği gibi bakılıyor.

Şahinlerin Kremlin’deki kuş nüfusunun doğal dengesini sağladıklarını söyleyen Ornitolojik servis çalışanı Mihail İvanov, “Çak ve Alfa çok iyi avcılar. Saatlerce kurbanını bekleyebilir, ve aniden kararlı bir şekilde saldırarak hedefini yakalar” diyor.

Bu yırtıcı kuşların eğitimi yaklaşık yarım yıl sürüyor. Kendi vahşi doğası gereğiyle eğitim çok özveri ve sabır istiyor. Eğitim sürecinin en kilit anı kuşun terbiyecisinin elindeki deri eldivenine rahatça oturmaya alışması olarak kabul ediliyor.

Şahinler yıllarca insanlarla iç içe olmalarına rağmen, özgürlüğü çok sevdikleri için bazen bazen kapalı alanları terke ederek bir daha dönmemek üzere doğaya karışıyor. Kremlin’i bekleyen şahinlerin de bazen bu şekilde kayboldukları belirtiliyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.