BM Çin’in Etkisiyle The Epoch Times’a Basın Kartı Vermedi

Manhattan, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi önündeki Birleşmiş Milletler mührü. (Fotoğraf: Wikimedia)
Birleşmiş Milletler, The Epoch Times ve NTD’nin basın kartı başvurularını reddetti. Manhattan, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi önündeki Birleşmiş Milletler sembolü. (Fotoğraf: Wikimedia)

Birleşmiş Milletler, The Epoch Times ve kardeş kuruluşu NTD’den gazetecilerin basın kartı başvurularını yeniden reddetti. Bu durum, 20 yıldır devam eden bir eğilimin parçası olarak, ÇKP’nin (Çin Komünist Partisi) etkisini gündeme getirdi.

22 Eylül 2025’te The Epoch Times’ın kıdemli Beyaz Saray muhabiri Emel Akan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nu takip etmek için New York’a gitti. Akan, basın kartı başvurusunu ABD Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapmıştı. Onay aldıktan sonra, New York’taki BM Genel Merkezi’ne gitti. Ancak, Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, başvurusunun Birleşmiş Milletler tarafından reddedildiğini bildirdi. BM’in, The Epoch Times’ı bir haber kuruluşu değil sivil toplum kuruluşu olarak tanıdığını açıkladı.

Amerika’nın dördüncü en büyük gazetesi olan The Epoch Times, BM’nin kararını sert bir şekilde kınadı. Yayın organının genel yayın yönetmeni Jasper Fakkert, BM’in ÇKP’nin sansür çabalarına boyun eğdiğini söyledi. Fakkert ayrıca, ‘BM’in güvenilir bir Amerikan haber kuruluşunun basın özgürlüğünü kısıtlamasını’ kabul edilemez olarak değerlendirdi.

NTD’den iki gazeteci, Mari Otsu ve Chen Lei de benzer bir durumla karşılaştı. Basın kartı başvurusu yapmalarına rağmen, onay almadılar. Otsu, BM ile iletişime geçtiğinde başvurunun gereksinimleri karşılamadığını öğrendi. Ancak daha fazla bilgi alamadı.

The Epoch Times, 2000 yılında Çin’deki sansür ve insan hakları ihlallerine karşı kuruldu. O günden bugüne gazete, Çin hükümetinin sürekli saldırılarına maruz kaldı. Ayrıca saldırıların çoğu, Hong Kong’daki muhabirlere, gazete basım tesislerine ve siber altyapılara yönelik gerçekleşti. Çinli siber aktörler, The Epoch Times’a yönelik siber saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

Xi Jinping’in Yönettiği ÇKP, Baskıları Artırıyor

Xi Jinping’in liderliğindeki ÇKP, The Epoch Times ve NTD’ye yönelik baskılarını zamanla giderek artırdı. 2024’te Xi’nin Çin güvenlik ajanslarına bu medya organlarını hedef almak için direktif verdiği ispatlandı. Bu eylemlerin arkasındaki kapsamlı baskı kampanyası, Çin hükümetine karşı seslerini yükseltenleri susturmayı amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler, daha önce de The Epoch Times’ın basın haklarına erişimini çeşitli gerekçelerle reddetmişti. 2019’da Akan’ın yüksek düzey toplantılara katılma başvurusunu, açıklama yapmadan reddetmişti. Ayrıca 2003’te BM, gazetenin e-postlarına cevaben, Çin yetkililerinin baskılarıyla NTD başvurusunda zorluklara yol açtığını kabul etmişti.

ÇKP’nin baskıları devam ettikçe, BM, The Epoch Times’ın uluslararası etkinlikleri takip etme hakkını giderek daha fazla kısıtlıyor. Tüm bu zorluklara rağmen The Epoch Times, dünya çapındaki okuyucularına tarafsız ve güvenilir haber sunma misyonunu sürdürmektedir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.