
Suudi Arabistan Yemen’deki Husi ablukasını kırmak amacıyla Yemen’in iç kesimlerine kara ve deniz harekatına hazırlanıyor.
Yemenli kaynaklar, Suudi Arabistan‘ın Kızıldeniz ve Babülmendep Boğazı’ndaki petrol ihracatına yönelik Husi ablukasını kırmak amacıyla Yemen’in iç kesimlerine kara ve deniz harekatına hazırlandığını bildirdi.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları başlamadan önce Suudi Arabistan’ın ham petrol ihracatının yüzde 80’e varan bölümü Hürmüz Boğazı üzerinden sevk ediliyordu. Artık Suudi petrolünün yarısından fazlası artık kara yoluyla Yenbu liman kentindeki yükleme terminallerine taşınıyor.
Öte yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, çok uluslu bir deniz savunma koalisyonu kurmak amacıyla Riyad’da yaklaşık 50 ülkeyle bir araya geldi. Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçiliği, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, grubun Babülmendep Boğazı, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki denizcilik rotalarının güvenliğinin sağlanması ihtiyacını görüştüğünü belirtti.
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, Türkiye, Mısır, Pakistan, Nijerya ve diğer birçok Arap ve Afrika ülkesi de dahil olmak üzere 14 ülkenin koalisyona desteğini teyit ettiğini açıkladı. Pakistan da Kızıldeniz’de Husilerin tehdit ettiği ablukayı kınayarak , bunun uluslararası hukukun yerleşik ilkelerini ihlal ettiğini belirtti.
The Guardian’ın haberine göre Suudi ordusunun, ülkenin doğusundaki birliklerini Yemen sınırına kaydırdığı gözlemlenirken, bu hareketliliğin 2020-2021 yıllarında Husilerin eline geçen stratejik El-Beyda vilayetine yönelik bir taarruzun hazırlığı olabileceği değerlendiriliyor.
İran destekli Husilerin Suudi gemilerine blokaj ilan etmesi ve Doğu Vilayeti’ndeki petrol sahalarını limanlara bağlayan “hassas” nakil noktalarını vurması, krallığın petrol ihracatını durma noktasına getirdi.
Türkiye dahil 14 ülkelik koalisyon
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından perşembe günü yapılan açıklamada; Türkiye, Pakistan, Mısır, Sudan ve Cibuti’nin de aralarında bulunduğu 14 ülkenin, Kızıldeniz’deki seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla çok uluslu bir deniz savunma koalisyonunu destekleyen ortak bildiriyi imzaladığı duyuruldu.
Riyad yönetimi ayrıca ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’dan da koalisyona katılarak ticaret gemilerini korumasını talep etti. Husiler ise Suudi Arabistan’ın Yemen’e uyguladığı ambargoyu kaldırması durumunda kendi ablukalarını kaldıracaklarını öne sürüyor.
Irak ve Washington hattında sıcak saatler
Kriz sadece Yemen’le sınırlı kalmadı. Suudi petrol tesislerinin vurulmasının ardından, Suudi Arabistan ve ABD güçleri Irak’taki İran yanlısı milislere yönelik hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda en az 20 kişi hayatını kaybederken, ABD Başkanı Donald Trump saldırıların Irak hükümetinin onayıyla yapıldığını iddia etti fakat Bağdat bu iddiayı doğrulamadı.
Yaşanan tırmanma üzerine Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Washington’a giderek Donald Trump ve JD Vance ile acil bir toplantı gerçekleştirdi. Suudilerin, sanayilerini ve ülke güvenliklerini koruyacaklarını açıkça gösterdiklerini söyledi. Ancak ABD ile İran arasındaki gerilimin diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca İran’a karşı geniş çaplı bir savaşı tırmandırmak istemediklerini ifade etti.