
YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi.
YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yavuzyılmaz, “Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri bugün yaptıkları açıklamayla köprü ve otoyolların özelleştirilmesi sürecine şimdiden şaibe karıştırmıştır. Devletin yüksek kârla işlettiği köprü ve otoyolların gelirlerini düşük, giderlerini yüksek beyan ederek kamuoyunu yanıltmaya çalışmışlardır” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın açıklamasında ‘söz konusu köprü ve otoyolların 2025 yılı gelirini 600 milyon dolar olarak beyan edildiğini’, ‘bakım ve onarım giderlerinin ise 300 milyon dolar olduğunun belirtildiğini’ anımsatan Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:
“Bu tutarların gerçeği yansıtmadığını aşağıdaki belgelerle ortaya koyuyoruz!
Bakanlığın açıklamasında belirtilen 600 milyon dolar: Köprü ve otoyol gelirlerinden yüzde 20 KDV ve köprülerdeki yüzde 10 belediye payı düşüldükten sonra kalan 2025 yılının sadece ‘net geliridir’. Karayolları Genel Müdürlüğü 2026 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na göre; KDV ve belediye payı eklendikten sonra yapılan doğru hesaplamaya göre; Köprü ve otoyollardaki (vatandaşın ödediği tutar) ‘toplam gelir’ 804 milyon dolardır.
Ayrıca Bakanlık aynı açıklamasında; 2025 yılı bakım ve onarım giderleri 300 milyon dolar olarak açıklamıştır. Bu tutar da doğru değildir! Zira Ulaştırma Bakanlığı 2026 Yılı Performans Programı Raporu’na göre; 2025 yılı bakım ve onarım giderleri 5 milyar 391 milyon liradır. Yani 126 milyon dolardır. Görüldüğü gibi Bakanlık açıklamasındaki çarpıtmalar, devletimizin ve milletimizin çıkarlarına açıkça aykırıdır. Peki Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, kamuoyuna yanıltıcı açıklamalar yaparak kime ve neye hizmet etmektedir?”
“İzmir’de AKP’li yöneticiler biz YENİ Parti milletvekillerini doğruyu söylememekle itham ettiler.”
Öte yandan Cumhurbaşkanı kararıyla iki Boğaz köprüsü, sekiz otoyol ve iki çevre yolunun 30 yıllığına özelleştirilmesine ilişkin süreci Cumhuriyet’e değerlendiren Yavuzyılmaz,
“Cumhurbaşkanı kararında hangi otoyolların özelleştirileceğiyle ilgili bölümde 2010 yılında alınan özelleştirme kararındaki otoyolların da bu programa dahil olacağı ifade ediliyor. 2010 yılındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına baktığınızda İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın otoyollarının da özelleştirme kapsamına alındığını görüyorsunuz.
İzmir’de uzunca bir süre AKP’li yöneticiler bu durumu inkâr etti. Bu konuyu açıklayan biz YENİ Parti milletvekillerini doğruyu söylememekle itham ettiler. Ancak İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın otoyollarının özelleştirme sürecinde olduğu böylelikle ortaya çıkmış oldu. Kimin vatandaşa doğru söylediği, kimin gerçeği gizlediği de anlaşılmış oldu.
Maalesef bu özelleştirmenin ardından bu otoyolların araç geçiş ücretleri de yakın bölgelerde yap-işlet-devret modeliyle yapılan otoyollardaki kilometre başına araç geçiş fiyatlarına eşitlenecek. Bu da İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın otoyollarındaki araç geçiş ücretlerine zam üstüne zam geleceği anlamına geliyor.
Rakamların ilerleyen süreç içinde dört veya beş katına çıkması öngörülüyor. Bugün vatandaşın kullandığı bu yollar, özelleştirmenin ardından çok daha yüksek ücretlerle kullanılmak zorunda kalacak
AKP bir kurnazlıkla bu özelleştirmeler yapıldıktan sonra seçimlere kadar olan süreçte, otoyolların işletmesini alan şirketlere araç geçiş ücretlerine zam yapmamalarını söyleyecektir.
Seçimlerin AKP tarafından kazanılması durumunda ise hızlı bir şekilde fatura vatandaşa çıkarılacak ve buradaki araç geçiş ücretlerine dört veya beş kata kadar varan zamlar yapılacaktır. Kamuya ait, yurttaşın yıllardır kullandığı bu yolların özel şirketlere devredilmesinin bedelini yine yurttaş ödeyecek.” ifadelerini kullandı.