Trump Çin Lideri Şi Cinping İle Kapsamlı Görüşecek

Trump, Şi Cinping ile yapılacak görüşmede ticaret, Boeing uçakları, otomobiller, yapay zekâ ve diğer konuların ele alınacağını söyledi. Trump, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ile yaptığı görüşme sırasında konuşurken. 21 Temmuz 2026, Oval Ofis, Beyaz Saray, Washington. (Fotoğraf: Saul Loeb, AFP – Getty Images, The Epoch Times aracılığıyla)
Trump, Şi Cinping ile yapılacak görüşmede ticaret, Boeing uçakları, otomobiller, yapay zekâ ve diğer konuların ele alınacağını söyledi. ABD Başkanı, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ile yaptığı görüşme sırasında konuşurken. 21 Temmuz 2026, Oval Ofis, Beyaz Saray, Washington. (Fotoğraf: Saul Loeb, AFP – Getty Images, The Epoch Times aracılığıyla)

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Eylül’de Beyaz Saray’da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile kapsamlı görüşme yapacağını açıkladı. Trump, görüşmede neredeyse her konunun ele alınacağını söyledi. Ancak Çin tarafı, görüşmenin tüm ayrıntılarını henüz doğrulamadı.

Trump, 13 Eylül’de gazetecilere yaptığı açıklamada Çin otomobillerine de değinerek ABD’nin yüksek gümrük vergilerinin Çin araçlarını pazardan uzak tuttuğunu belirtti. ABD Başkanı ayrıca, Çin araçlarına uygulanan tarifelerin yüzde 100 ile 150 arasında olduğunu söyledi. Öte yandan Trump, Çinli otomobil üreticilerinin ABD’de üretim yapması fikrine açık olabileceğini daha önce belirtmişti. Ancak şirketlerin ABD’li çalışan istihdam etmesi gerekiyor.

ABD’deki büyük otomobil üreticilerini temsil eden bir grup ise ABD Kongresine çağrı yaptı. Grup, Çin bağlantılı araçların kalıcı olarak yasaklayacak düzenlemeyi destekliyor.

Ayrıca Trump, Şi’nin ziyareti sırasında Boeing uçakları konusunda anlaşma beklediğini söyledi. Çin ile ABD daha önce 200 Boeing uçağı satın alma konusunda anlaşmıştı. Ancak söz konusu anlaşma henüz tamamlanmadı.

Trump’a, Çinli kuruluşların İran’a uydu görüntüleri sağladığı iddiaları da soruldu. Söz konusu görüntülerin Ürdün’deki ABD üsleriyle ilgili olduğu öne sürülmüştü. Trump, Çin’in ABD’yi gözetlediğini ve ABD’nin de Çin’i izlediğini söyledi. Ancak bu konuyu Şi ile görüşüp görüşmeyeceği hakkında bilgi vermedi.

Bununla birlikte Trump, Xi’nin son dönemde makul davrandığını ifade etti. Trump ayrıca temmuz ayında Xi ile yapay zekâyı görüşeceğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, temmuz ayında Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüşmüştü. Görüşmenin amacı, Xi’nin ABD ziyaretinin hazırlıklarını ele almaktı. Rubio, Washington ile Pekin arasında önemli görüş ayrılıkları bulunduğunu söylemişti. Buna karşın iki tarafın bu farklılıkları kontrol altında tutması gerektiğini belirtmişti.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.