8 ay Sonra Kuzey Kutbundan Kanada’ya Gelen 250 metrekarelik Buz Kütlesi
Kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı olan Grönland’dan 5 Ağustos 2010 tarihinde kopan 250 metrekarelik buz kütlesi Kanada’ya ulaştı.
Grönland’ın en büyük buzulundan biriden kopan 250 metrekarelik buz kütlesinin ABD geneline 4 ay boyunca yetecek suya sahip olduğu uzmanlar tarafından tespit edildi.
Delaware Üniversitesi’nden okyanus bilimleri uzmanı Andreas Muenchow, 260 kilometre alanında ve Empire State Binası’nın yarısı yüksekliğinde olan buz adasının yapısındaki tatlı suyun Delaware ya da Hudson ırmaklarında iki yıldan daha fazla süre boyunca akan suya eşit olduğunu ve ABD’nin tamamının 120 günlük musluk suyu ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti.
Buz kütlesinin karaya çarparak veya boğazı tıkayarak deniz trafiğine zarar verebileceğinden endişe ediliyor.
Kanada sahil güvenliğinden Buz Operasyonları Şefi Dan Frampton, buzdağının, geçen hafta Hudson Körfezi’ne geldiğini, şu anda da Labrador’un kuzey sahillerinden izlenebilir şekilde yaklaştığını açıkladı.
Şuan buzdağının ne olacağı konusunun konuşulmasının erken olacağını ve şu an bir tehlike olmadığını, tehlike arz etmesi durumunda buz kütlesinin parçalara ayrılması için operasyon yapılacağını belirtti.
Bu bölgede buz dağının daha 10 ay tehlikesiz bir şekilde kalabileceği tahmin ediliyor.
Grönland’dan kopan buz adacıklarının en önemli sebeplerinden birinin buzdağlarının altından geçmekte olan su akıntıları olduğu belirtiliyor.
- Grönland Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı Danimarka ‘nın özerk bölgesi. Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. % 81’i buzullarla kaplıdır. Grönland’da yaşayan nüfus 57.500 civarındadır. (Vikipedi)
Yoruma kapalı.