Usame Bin Ladin’in Oğlu Yazdığı Mektup İle ABD’ye Kınamada Bulundu

Usame Bin Ladin’in oğlu Ömer Bin Ladin (Getty Images/AFP/Amro Maraghi)

Usame Bin Ladin’in oğlu Ömer Bin Ladin Babasının cesedinin denize atılmasından dolayı ABD’yi yargıladı. Ömer bin Ladin’in öncülüğünde yazılan ve New York Times’a gönderilen mektupta, Bin Ladin’in cesedinin denize bırakılmasının “ailesini küçülttüğü ve aşağıladığı” belirtildi.

Reuters’ göre, Ömer Bin Ladin “Babamızın durumuna açıklık getirilmelidir” diye açıklamada bulundu.

Açıklamasında, ABD’nin babasının cesedinin denize atmasının  “İnsanlık ve din adına kabul edilmez “ olduğunu belirtti.

Geçen pazartesi, Beyaz Saraydan Terörle Mücadeleden sorumlu John Brennan, cesedin gömülmeden  önce dini kurallara uygun bir şekilde işlem yapıldığını ve İslam kurallarına uygun bir şekilde gömüldüğünü belirtmişti. Ayrıca gelenek ve kurallar uygun olarak 24 saat içinde gömüldüğünü söylemişti.

Ömer bin Ladin, mektubunda cesedin denize bırakılmasının “Ladin ailesi ve taraftarlarını, ayrıca Müslüman camiasını” küçük düşüren bir davranış olduğunu belirtti.

Babasının öldürülmesini kınadığını ve bunun yapılma şeklinin yasadışı olduğunu da belirterek, Amerika Birleşik Devletlerinin, kaybolan babasının gerçek durumunu bildirmekle sorumlu olduğunu da söyledi.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder geçen hafta yapılan bir Senato toplantısında, öldürülen Ladin’in öldürülme şeklinin tamamen yasal olduğunu açıklamıştı. Eric Holder, Bin Ladin’in öldürülmesinin yasal olduğu ve operasyonun bir “milli savunma eylemi” olduğunu da savunmuştu. Ladin, Uluslar arası terörist olarak FBI tarafından en çok arananlar listesinde birinci sırada yer alıyordu.

New York Times’a verilen mektup, Ömer Bin Ladin’e 2009 yılında anılarını yazmasına yardım etmiş olan yazar Jean Sasson tarafından verildi. Açıklamasında  “Babalarının neden tutuklanmadığı ve dünyanın gerçekleri öğrenmesi için mahkemeye çıkarılmadığını” sordu.

Saddam Hüseyin ve eski Sırp lider Slobodan Milosevic’in gibi liderlerin yargılandığı gibi , Bin Ladin’inde tutuklanıp yargılanması gerektiğini belirtti.

Mektubunda “Keyfi olarak öldürmek, politik problemlere çözüm olamaz” ve “Yapılan davranış adaletli olmalıdır”, gibi ifadelere de yer verdi.

Bunlara ek olarak ”Babasıyla her türlü şiddete karşı olduğu konusunda anlaşmazlık yaşadığını ve her zaman babamıza değişmesi gerektiğini, hiçbir şart altında sivillere saldırmaması gerektiği konusunda mesajlar verdiğimizi bilmesini istiyoruz” ifadesi kullanıldı.

“Babamızla aynı fikirde olmamamıza rağmen, ABD’nin silahsız olan kişileri öldürmesini kınıyoruz” diye açıklamasında belirtti.

 

Yoruma kapalı.