Ramazanda nasıl beslenilmeli
İslamiyette Hicri Takviminin 9.ayı olan Ramazan ayında dini bir vecibenin yerine getirilmesi için oruç tutulur ve kutsal kabul edilir.
Ramazanda iftar ve sahur olmak üzere gün içinde iki öğün beslenilmesi gerekmektedir. İftardan sonra bir ara öğün ile 3 öğün beslenilmesi tavsiye edilmektedir.
Oruç tutan kişiler 1 ay boyunca alışılmışın dışında beslendikleri için toksinleri temizleyici bir etki ile organizma 1 ay dinlenecektir. Ancak bilinçsiz oruç tutarak, düzensiz beslenme ile sağlık problemlerine sebep olunabilir.
İftar saatinde çok tuzlu, ağır ve yağlı yemekler, yağlı ve ağdalı tatlılar 12 saattir dinlenmede olan mide için ani bir ağırlığa sebep olur, sindirim sorunları, tansiyon problemleri ortaya çıkar. Bu nedenle beslenmeye özel bir önem gösterilmelidir.
Orucu hafif yiyeceklerle açmak çok önemlidir. Hazmı kolay lifli ve selüloz içeren besinler alınmalı, bol bol çiğneyerek, azar azar yenmelidir. Etli veya etsiz az yağlı bir sebze yemeği ve yoğurt tüketilebilir. Kepekli ekmek tercih edilmelidir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır. Bol su içilmeli, tatlı olarak sütlü tatlılar, mevye kompostoları tercih edilmelidir.
Ara öğün olarakta bol meyve tüketilmelidir.
Sahurda ise yine bol su tüketilmelidir. 2 kaşık zeytinyağı ilave edilmiş salata, protein açısından zengin besinler olan yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi besinler alındığı taktirde midenin boşalma süresi uzayacaktır böylece açlık hissi gecikecektir.
Sahura kalkmak çok önemlidir, hem metabolizmanın yavaşlamaması açısından hemde baş ağrısı, halsizlik tansiyon düşmelerine engel olmak açısından sahura muhakkak kalkılmalıdır.
Ayrıca hareketsiz kalınmaması, iftardan sonra yürüyüş yapılması tavsiye edilmektedir.
Oruç tutarken dikkat edilmezse eğer, depresyon, tansiyon düşüklüğü, halsizlik, mide ağrısı, hazımsızlık gibi problemler ile karşılaşılır.