Rusya ve Norveç Kuzey Buz Denizi’ni paylaştı

MOSKOVANorveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Rusya ile Norveç arasında Barents Denizi ve Kuzey Buz Denizi’nde 40 yıldır süren sınır tartışmasının sona erdiğini duyurdu.

Stoltenberg, açıklamayı başkent Oslo’da Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısıda dile getirdi. Stoltenberg, “Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile gerçekleştirdiğimiz toplantı Barents Denizi ve Kuzey Buz Denizi sınırlarının belirlenmesiyle sonuçlandı. Bu çok önemli.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de belirlenen sınrlardan memnun kaldığını ifade etti.

Geniş ve henüz dokunulmamış petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olduğu tahmin edilen kutup bölgesi son zamanlarda Rusya ve Norveç arasında anlaşmazlıkların merkezi haline gelmişti. Rusya, 2007 yılında Kuzey Buz Denizi’nin 4 bin 261 metre derinliğine Mir-1 denizaltısı ile bayrak dikmişti. Rusya’nın bu tür yöntemle petrol rezeverlerine sahip olma çabasına ABD yönetimi sert tepki göstermişti. Ayrıca Kanada ve Danimarka da hak iddiasıyla bu tartışmalara katılmıştı.

Uluslararası hukuk çerçevesinde Kuzey Buz denizi çevresinde yer alan beş ülkenin her biri kara sınırlarından itibaren 322 kilometrelik kıta sahanlığına sahip. Bulundukları coğrafi yakınlık nedeniyle Norveç ile Rusya arasında 175 bin kilometrekarelik bir alan anlaşmazlık konusu olmuştu.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.