Dershaneler Kapatılıyor mu?
Milliyet’in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı illere gönderdiği yazıyla özel okul olabilecek dershanelerin tespit edilmesini istedi. Valiliklere gönderilen yazıda, ‘‘Bir çalışmaya esas olmak üzere ilinizde faaliyet gösteren dershanelerden ilgili standart yönergesinde belirtilen şartları taşıyanlarının tespitinin yapılarak, hangi dershanelerin özel okul olabileceğinin isimleriyle 26 Nisan’a kadar bildirilmesini rica ederim’’ denildi.
Söz konusu yazı üzerine ilçe milli eğitim müdürlükleri de dershanelere bir yazı göndererek özel okul standartlarına uygun özellik taşıyıp taşımadıkları soruldu. Bazı dershaneler standartlara uygun olduklarını bildirirken, okula dönüşecek dershanelerde bağımsız bina, bahçe, kütüphane, derslik, konferans salonu gibi özellikler aranıyor.
1970’li yılların sonlarında 200 civarında olan dershanelerin sayısı günümüzde 4 bin civarında. Dershane söktörü 10 milyar dolarlık bir sektör olduğu düşünülürse bu kaynağın eğitime aktarılmasının eğitim sistemimizi kökten değiştirebileceği göz ardı edilemez. Yaklaşık 1 milyon 250 bin öğrencinin dershanelere devam ediyor. Bir öğrenci velisi çocuğunun seviye belirleme sınavına hazırlamak için ortalama olarak; 4.sınıfta 1300, 5. sınıfta 1500, 6. sınıfta 2.800, 7. sınıfta 3.300, 8. sınıfta 3.800 TL, YGS ve LYS’ye hazırlamak için 9. sınıfta 4 bin, 10. sınıfta 4 bin, 11. sınıfta 4.500, 12. sınıfta 6 bin TL harcıyor.