Vali’den Tepkilerle İlgili Açıklama
Afyonkarahisar Valiliğini ziyaret eden Genelkurmay Başkanı’nı Özel’e Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun 25 askerin şehit olduğu dönemde plaket ve çeşitli hediyeler vermesi kamuoyunda tepkiye yol açtı
Bu gün gazetelerden ve toplumun farklı kesimlerinden Vali’nin Genelkurmay Başkanı’na 25 askerimizin şehit olduğu ve henüz acının çok taze olduğu bir zamanda yapmış olduğu bu jeste tepkiler geldi. Bu olay toplumsal hassasiyetlerinin yüksek olduğu böyle dönemlerde tüm kurumların ve bireylerin davranışlarında gerekli özeni göstermeleri açısından da bir örnek oldu.
Bu gün ise Afyonkarahisar Valiliği, Vali Balkanoğlu’nun Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e makamı ziyaret sırasında kilimi hediye ederken çektirdiği resmi, bu resim ve haberin gazetelerde yayınlanıp tepki alması üzerine Afyonkarahisar Valiliği resmi internet sitesinden kaldırdı.
Ardından da Vali Balkanoğlu yaptığı açıklamada tepkilere anlam veremediğini, acının tarifsiz olduğunu ancak hayatın da devam ettiğini belirterek hediye olayını açıkladı.
Valinin Akşam Gazetesi’ne yaptığı açıklama şu şekilde:
‘‘Ziyaretimize gelen tanıtım potansiyeli olan popüler kişilere yöre halkına ekonomik katkı için lokum, sucuk gibi ürünlerden hediye ediyoruz. Amacımız tanıtım yapıp yöredeki yoksul insanlara gelir kapısı sağlamak. Genelkurmay Başkanı gibi popüler bir isim gelmiş. Küçük maddi değeri olmayan bir hediye verdik. Genelkurmay Başkanımız çevresi olan bir insan. Bir yere o kilimi koysa, biri de ‘Nereden aldınız’ diye sorup Afyon’a gelip satın alsa fakir insanlar nasiplenecek. Emrivaki yapıp eline tutuşturmuşuz. Hayır mı diyecekti. Hayat devam ediyor. Bir acımız varken buna ara mı verelim?
Büyük Utku Anıtı, Afyonkarahisar’da, kentin Yunan işgalinden kurtarılışı ve Büyük Taaruz anısına dikilen zafer anıtıdır. Ünlü heykelci Heinrich Krippel tarafından 1934-1936 yılları arasında yapılmış ve 24 Mart 1936 günü dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından açılmıştır.
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk 6 Kasım 1937 günü yaptığı Afyonkarahisar ziyareti sırasında Büyük Utku Anıtı’nı incelerken. Atatürk bu anıt hakkında “Büyük utkuyu en iyi anlatan anıt” demiştir.
Bayat Kilimleri, kökboyalı kilimler olmakla birlikte, dokunduktan sonra 120 yıl garantili olarak biliniyor.
Türkiye’de patentli ilk kilimler ve yüzde 100 yün, kök boya ve kirman ipi ile üretiliyor. Bayat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından üretimi yapılan kilimler, internet üzerinden de dünyaya pazarlanıyor.Kilimler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan iziyle yüzde 70’inin yurtiçi, yüzde 30’unun da yurtdışına pazarlanıyor. Bir kilim 15 gün ile 45 gün arasında bitiriliyor, metrekaresi yaklaşık 300 liraya satılıyor.Kilimin bir diğer özelliği de kullandıkça parlıyor.’’