Çin’in Tarım Arazilerinin Yüzde 40’ı Zehirli
Çin’in ekilebilir arazilerinin neredeyse yarısı kullanılamaz durumda ancak bu topraklar üzerinde hala tarım yapılmakta. Çin Hükümeti tarafından yayınlanan bir raporda “Ekilebilir arazinin yüzde 40’ının artık tarım için yeterli kalitede olmadığı” vurgulanıyor.
Çevre kirliliği ile ilgili gerçekler Çin rejiminin açıklamak istemediği sırlardan bir tanesi. Uzmanlar durumun çok daha vahim olduğunu ve insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtiyor.
Halkın büyük baskıları sonucu, Çin Çevre Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada ekilebilir arazilerin yaklaşık yüzde 20’sinin zehirli metaller ve pestisitler ile kirlenmiş olduğunu açıklamıştı. Bakanlık, bu oranı şimdi yukarı yönde revize etti ve bu durumun çok daha vahim olduğunu belirtti.
Kuzeydoğu bölgesi, Çin’in tahıl ambarıdır. Buradaki topraklar besin bakımından oldukça zengin siyah topraklardır. Buradaki humus tabakası iyice incelmiş durumda ve verim olarak düşüş yaşanmakta.
2013 yılında, Guangzhou’da mevcut pirinç ürünleri test edilmiş ve sonuçlar şok yaratmıştır. Tüm pirinç çeşitlerinin neredeyse yüzde 50’sinde, ağır metal ve kadmiyum bulunmuştur. Bu maddelerin uzun vadede karaciğer ve böbreklere büyük hasar verdiği bilinmektedir.
Diğer bir gerçek ise Çin’de kanser vakaları artış göstermekte ve uzmanlar bunu gıdalara bağlamaktadır.
Hatta bazı köylerde kanser vakası o kadar yüksek ki, Çinliler bu bölgeleri kanser köyleri olarak adlandırıyor.
Temizlenmesi çok zor olduğu için, uzmanlar toprak kirliliğinin hava kirliliğinden daha kötü olduğunun ve temizlenmesi için uzun zamanın geçmesi gerektiğinin altını çiziyor.