RRR Nedir ve Çin Hisse Senedi Fiyatlarına Nasıl Etki Eder?
Çin, geçen Cuma hisse senedi balonuna müdahalede bulunmaya çalıştı. Borsa kapanış saatinden sonra vadeli işlemler piyasasında yüzde 5 oranında sert bir düşüş yaşanmasının ardından Çin rejimi müdahale ederek, tekrar canlandırmak için vites değiştirdi.
İnsanlar Batı’da merkez bankalarının çok fazla güç sahibi olduğunu düşünüyorsa, o zaman Çin’de kontrol edilen unsurları özetleyelim:
- Sönmekte olan konut balonu
- Şişen hisse senedi balonu
- Yavaş ekonomik büyüme
- İnşaat şirketlerinin iflası
- Yerel yönetimlerin borç sorunu
Cuma günkü vadeli işlemler piyasasında yaşanan sert düşüş ve inşaat firması Kaisa’nın haftasonu mali krize girmesinin ardından, rejim artık yeter dedi ve ekonomiyi canlandırmak için en güçlü silahını kullandı: RRR.
RRR (Reserve Requirement Ratio) bankaların ayırması gereken zorunlu karşılık oranıdır. Karşılık oranının düşmesi, bankaların işletmelere ve şahıslara kredi formunda daha fazla para sunmasına imkan tanır.
Banka kredileri, Çin ekonomisinde çarkın dönmesini sağladığı için Çin rejimi karşılık oranını Pazar günü 1 puan yani %18.5’a düşürdü. 2008 yılından sonra ilk kez bu derece yüksek bir düşüş yaşandı. Bundan sonra bankalar mevcut rezervlerine karşılık piyasaya 200 milyar dolar daha fazla kredi verebilecek. Çin rejimi bu kredilerin herşeyden önce gayrimenkule kaymasını umut ediyor. Ancak bunun kontrol edilmesi oldukça zor.
Yakın zamana kadar, gayrimenkul sektörü düşüş yaşamaktaydı ve Çinlilerin ilgisi sürekli artan hisse senedi piyasasına kaymıştı. Merkez bankası ve rejim, artan kredilerin nereye gideceğini belirleyemiyor. Çok miktarda kredi, konut yerine, hisse senedi spekülatörlerine gitmeye devam edebilir.
Yazan: Valentin Schmid, The Epoch Times