Sosyal Medya Milyarderi, Teknoloji Balonundan Fed’i Sorumlu Tuttu
Henüz 24 yaşında ve mesaj uygulamaları üretiyor. Ancak finansal piyasa hakkında ilginç görüşleri var ve konuşmaktan çekinmiyor. Aynı zamanda, dünyanın en genç milyarderi.
Mesaj uygulaması Snapchat’in kurucusu ve CEO’su Evan Spiegel, “geniş para politikası” ve para basımının, yüksek şirket değerlemelerine ve ikinci teknoloji balonuna yol açtığını ifade etti.
ABD piyasalarında 2007’de “mortgage krizi” olarak başlayan likidite krizinin tüm dünyayı etkisi altına almasının ardından, Fed para basma ve tahvil alımı yoluyla parasal genişleme politikası izlemiş ve krizin etkisini azaltmaya çalışmıştı.
Spiegel, Kaliforniya’da düzenlenen Code Konferansında yaptığı konuşmada, “Devletler çok fazla para bastıklarında insanlar riskli yatırıma başlıyorlar” dedi. Bu yatırımların özellikle teknoloji sektöründe balon yarattığını ifade eden Spiegel, kendi şirketine yatırımcılar tarafından 15 milyar dolar değer biçilmesinden hoşnut gözüküyor ve şirketini satma yolları arıyor.
“Halka arz olacağız” diyen Spiegel, teknoloji şirketi değerlemelerinde eninde sonunda yüzde 20-30 düzeltme olacağını belirtti ve “bunu kesinlikle planlarımıza katıyoruz” dedi.
Spiegel’in diğer insanlardan ve şirketlerden farkı bu konu hakkında konuşmaktan çekinmiyor olması.
Hisse senedi piyasasının 2009 yılında dibe vurduğu günden beri (Fed’in parasal genişleme programı yüzünden), teknoloji sektörünün yoğun olduğu Nasdaq bileşik endeksi yaklaşık yüzde 300 değer kazandı. Bugünkü P/E rasyosu (25) 1999 yılındaki yüksek seviyelere (30) yaklaşıyor.
Halka açık olmayan şirketlerde ise, kazanç ve değerleme arasındaki ilişki daha çok yoldan çıkmış gözüküyor. Tabi kazanç olup olmadığı ayrı bir konu.
Snapchat yeni uygulaması sayesinde çok yakın bir tarihte ciro yapmaya başladı.
Spiegel 2013 yılı sonunda kamuoyuna sızan bir e-postada para basımı sorunu hakkında konuşmuştu.
“Toplam internet reklam harcaması, reklamdan gelir elde eden sosyal medya ürünlerinin değerlemelerini bu kadar şişiremez. Feed bağlantılı reklam üniteleri değer bakımından geçmişte internet görüntülü reklamda olduğu gibi ciddi bir düşüş yaşayacak” şeklinde yazdı.
Bu durum özel sermaye şirketlerinin düşük gelirli ve kazancı olmayan şirketlere hala yatırım yapmasına engel olamıyor.
Yazan: Valentin Schmid, The Epoch Times