Quyang Xun, Tang Hanedanlığının Önde Gelen “Düz Yazı” Kaligrafı
David Wu, Epoch Times
Quyang Xun (M.Ö. 557-641), Tang Hanedanlığının önde gelen kaligrafıydı. 13 yaşındayken, babası başarısız bir isyana dahil olduğunda ailesinden tek kurtulan o olmuştu. Fiziksel olarak güçlü olmayan Xun, babasının arkadaşı tarafından okumuş biri olması için yetiştirilmişti.
Edebiyat ve tarihi çok iyi idrak etti ve kaligrafiye olan tutkusuyla iyi biliniyordu. Kaligrafi konusundaki itibarından büyük bir zevk alıyordu fakat mükemmelliği aramaktan hiç vazgeçmedi. Bir keresinde yol kenarındaki otların içinde bir dikili taşın üzerine kazınmış bir kaligrafiyi farkettiği ve bundan o kadar çok etkilendiği söylenir ki, sonraki üç gününü bu kaligrafiyi çalışmak ve kopyalamak için harcamıştır.
Quyang Xun’un yazısı, adını kare şeklinden ve sade tarzından alan “düz yazı”nın önde gelen örneği olmuştur. Tang Hanedanlığında düz yazının en iyi kaligrafı olarak anılırdı ve kaligrafisi; sağlam ve dik tarzı, düzgün ve kare çizgileri, açık ve güçlü yapısıyla karakterize edilirdi.
O zamanlar Quyang Xun’un çalışmaları çok değerli hazineler olarak kabul edildi, Goryeo (şimdiki Kore)’den kişiler bile Quyang Xun’un kaligrafilerini aramak için elçiler gönderiyordu. Yazıları, Japon Budizm kolunun kurucusu tarafından Japonya’ya götürülmüştü. Japonya’da bir asırdan fazla zamandır en büyük basın organı olan “Asahi Shimbun”un Çince başlığı, Quyang Xun’un dikili taş yazıtlarından alınmıştır.