Tarihi Odunpazarı İlçesi, Yılda 1 Milyon Turisti Ağırlamaya Hazırlanıyor

 Yok olmakla karşı karşıya kalan tarihi ve kültürel mirası Türkiye’ye kazandırma çalışmalarının en güzel örneklerinden biri, Eskişehir’in gizemi ve ihtişamıyla dikkat çeken tarih ve kültür merkezi Odunpazarı bölgesinde. Odunpazarı; çarşıları, hanları, arastaları, kır kıraathaneleri, restoranları, butik otelleri, ışıl ışıl sokakları ve iyi korunmuş tarihi mimari dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş güzel bir ilçe. 

Odunpazarı yılda 1 milyon turisti ağırlamaya hazırlanıyor ki bu, bir dönem hakkında onlarca yıkım kararı alınan, gece yalnız başına dolaşılamayan, kaderine terk edilmiş bir bölgenin geçirdiği büyük değişimi ve elde ettiği değeri gözler önüne seriyor. 

Safranbolu ve Beypazarı’na göre daha özgün ve otantik mimariye sahip olan Odunpazarı, tarihi dokusu ve içindeki tüm sivil mimari özellikleri ile yeniden canlanıp, kültürel ve sosyal yönüyle Türkiye genelinde bir markaya dönüşmüş durumda. Bunda en büyük rolü ise ortak miras olarak kabul edilen bu kültürel değerleri gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmaya başlayan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı üstlenmiş. Geçmişten aldığı mirası gelecek kuşaklara bırakmak için harekete geçen Odunpazarı Belediye Başkanı Sakallı’nın hedefi; Odunpazarı’nı bir turizm kenti yaparak, Eskişehir’e yılda 1 milyon turist, 5 bin kişiye istihdam ve 250 milyon TL ekonomik girdi sağlamak. 

Hedefinde emin adımlarla ilerleyen Başkan Sakallı, kısa sürede önemli mesafeler kat etmiş durumda. Bugün itibariyle bölgede 20 sokakta 240 tarihi ev yeniden onarılırken, yapılan çalışmalar sonucu hayat bulan tarihi Odunpazarı Evleri, sadece 2010 yılının ilk 7 ayında 600 binin üzerinde yerli ve yabancı turisti ağırlamış. 

Odunpazarı’nda, tipik Türk mimarisinin özgün örneklerinden olan ahşap ve çatılar arasına doldurulan kerpiçlerle yapılmış cumbalı evler, yaşlanmışlıklarına rağmen ilgi görüyor. Odunpazarı’na ayak basınca yemeğinizi yiyebileceğiniz tarihi konaklar, çayınızı yudumlayacağınız yüzyıllık kahveler, el sanatları ürünleri satın alabileceğiniz tarihi el sanatları çarşıları ve rahatlıkla konaklayabileceğiniz butik oteller, bölgeye gelen konuklara kaliteli ve güler yüzlü hizmet sunmanın yanında, aynı zamanda bölgenin ve şehrin ekonomik hayatına katkı sağlıyor. 

Odunpazarı bölgesinin son yıllarda dikkat çeken en önemli özelliği ise ülke genelinde hizmet veren tur şirketlerinin ortak bir dille ifade ettiği, ‘Şimdi Odunpazarı’nda olmak var’ sloganı. Odunpazarı Bölgesi’ni tanıtan turizm şirketleri, “Size tavsiyemiz, yolunuz Eskişehir’e düşerse, Odunpazarı evlerini mutlaka gezin, tarihin gün yüzüne çıkışına şahit olun. Odunpazarı, Osmanlı’dan günümüze taşınan mimari dokusu ve bütün ihtişamıyla yeniden ayağa kalkıyor” diyerek, yaptıkları tanıtımla Odunpazarı gerçeğini gözler önüne seriyor. 

  

BAŞKAN SAKALLI: ŞİMDİ TÜRKİYE’NİN YENİ BİR MARKASI VAR 

Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi hakkında bilgi veren Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, bölgenin, Eskişehir’in kent vizyonuna yaptığı olumlu katkının altını çizdiği konuşmasında, tarihi ile barışık, modern dünyaya açık olan Odunpazarı’nın, kendi alanında Safranbolu ve Beypazarı ile birlikte Türkiye’nin yeni markası olduğunu ifade etti. 

Başkan Sakallı, 2005 yılından itibaren tüm Eskişehir halkının da sahiplendiği Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi’nin meyvelerini vermeye başladığını önemle vurguladı. Odunpazarı’nın çarşıları, hanları, alışveriş merkezleri, kır kıraathaneleri, restoranları, kültür merkezleri, butik otelleri, ışıltılı sokakları ve Türkiye’nin en iyi korunmuş tarihi ve mimari dokusu ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı bir cazibe merkezi haline gelmeye başladığını belirten Başkan Sakallı, Odunpazarı’nın hemen her gün gerek yurt içi gerekse yurt dışından yüzlerce misafiri ağırladığını ifade etti. 

Başkan Sakallı, bölgedeki çalışmaların sosyal ve kültürel boyutunu tamamlayacak olan Odunpazarı Evleri Turizm Master Planı çalışmalarının başlatıldığının müjdesini büyük bir gururla açıkladı. 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.