Kayıp Çinli İnsan Hakları Avukatı İnsan Hakları Ödülüne Layık Görüldü

Fotoğraf: MIKE CLARKE / Getty Images

Kayıp Çinli bir avukat olan Gao Zhisheng, Amerika Barolar Birliği (ABA) tarafından uluslar arası insan hakları ödülü ile onurlandırıldı. Grace Uluslar Arası İnsan Hakları Avukat Ödülünü 6 Ağustos günü San Fransisco’da yapılan törende, Çin’de hala kayıp olan Zhisheng yerine 17 yaşındaki kızı Grace aldı.

Yıllık olarak verilen bu ödül, insan hakları davalarını almaları ile ünlü olan ve bu davalar sonucunda gösterdiği çabalar yüzünden zulüm ile karşı karşıya kalan avukatlara verilmektedir.

Yoksul bir geçmişe sahip olan Zhisheng, kendi çabaları ile avukat olmuş ve kendisi Çin yetkilileri tarafından Çin’in en iyi on avukatı arasında gösterilmiştir.  Kendini adamış bir Hıristiyan olarak, Çin’de yoksul ve marjinal hayatlar yaşayan kişilere yardımları ile tanınan Zhisheng, Falun Gong uygulayıcılarının haklarını savunmaya başladığı andan itibaren Çin’in devlet güvenlik biriminin hiddeti ile karşı karşıya kaldı.
Amerikan Barolar Birliği ilanlarında Zhisheng için şu duyuruda bulunuldu; “Çalışmalarından dolayı 2005 yılında avukatlık lisansı elinden alındı. 2006 yılında devletin inancını yıktığı iddiası ile ev hapsine mahkum edildi. 2007 yılında, Olimpiyatlardan hemen önce, A.B.D. Kongresine Çin’deki insan hakları durumu ile ilgili bir mektup yazdı. Daha sonra tutuklandı ve neredeyse 60 gün boyunca işkence gördüğü söylendi.”
Zhisheng, yaşadığı deneyimi bir gazeteciye anlatırken onurunu kaybetmenin kendisini bir hayvan gibi hissettirdiğini söyledi. Zhisheng’in ailesi de tutuklandı ve işkence gördüğü iddia edildi. Karısı ve iki çocuğu Tayland’daki A.B.D. Konsolosluğuna, yürek parçalayıcı bir hikaye ile kaçtı ve sığındı ve bir sene sonra Amerika Birleşik Devletlerine geçtiler.

Gao Zhisheng’in şu anki durumu bilinmemektedir ve sağlığı ve güvenliği ile ilgili endişeler sürmektedir. 2007 yılında “Daha Adil Bir Çin” adlı biyografisi İngilizce olarak yayımlandı ve 2008 yılında Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında ABA Başkanı Carolyn B. Lamm, A.B.D. Genel Sekreteri Hillary Clinton’a avukatların Çin’de karşı karşıya kaldıkları durumları anlatan bir mektup yazdı ve A.B.D. Devlet Departmanına Çinli avukatları korumak için yapılması gerekenler konusunda daha çabuk davranmaları için talepte bulundu.
400,000 üyeden fazla üyesi olan Amerika Barolar Birliği, şu anda dünyada en fazla gönüllü çalışanı olan kuruluştur.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.