Enstrüman Çaldığımızda Beynimizde Neler Oluyor?
Sanatın her alanının; sosyal yaşamımıza, kişisel gelişimimize, içsel huzurumuza ve daha pek çok alanda gelişimimize katkı sağladığı kesin. Peki, biz müzikle ilgilenirken beynimiz buna ne tepki veriyor?
Bir müzik enstrümanı çalarken, beynin görsel ve işitsel kısmını aynı anda çalışır. Sol lobun dilsel ve matematiksel yeteneğiyle, sağ lobun yaratıcılık yeteneği birbirleriyle bağlantı kurar. Ve bu da pek çok yeteneğimizi artırmamızda önemli katkı sağlar. Öneğin;
– Kendini rahat ifade edebilme
– Estetik, yaratıcı ve yapıcı düşünme kapasitesini artırma
– Daha hızlı okuma, yazma, anlama
– Stresin ve sıkıntının azalması
– Beyinde görme, duyma, hareket etme ve koordinasyonla ilgili bölümlerin büyümesi
Nörologlar, beynimizin nasıl çalıştığı hakkında dev buluşlar yaptılar. Canberra Üniversitesi’nde Müzik ve Sanat Asistan Profesörü olan Dr. Anita Collins’in TED.com için yaptığı bir projesinde anlatıldığı gibi; bu çalışma için MR ve Tomografi gibi beyin tarama aletlerini kullandılar. Katılımcılar; kitap okuma, matematik problemi çözme gibi eylemler yaptıklarında, beyinlerinin sadece ilgili bölümlerinde aktiviteler görüldü. Fakat, araştırma katılımcılarına müzik dinletildiğinde ise, ekrana yansıyan beyin etkinliklerinde, beyinlerinin birden birçok bölgesinin aynı anda tıpkı havai fişek patlamış gibi parladığını gördüler. Beyin, anlamak için melodi ve ritim öğelerini ayrıştırdıktan sonra sesi işleyip, hepsini tekrar bir araya getirerek birleşik bir müzik deneyimi oluşturuyordu. Ve beynimiz bu işi, müziği ilk duyduğumuz andan, ayağımızla tempo tutmaya başlayana kadar geçen kısacık süre içerisinde yapıyordu.
Diğer yandan; bilim adamları müzik dinletilen kişilerden, müzisyenlerin beyinlerini incelemeye döndüğünde ise, havai fişek parıltıları dev bir şölene dönüştü. Ortaya çıktı ki; müzik dinlemek beyni gayet ilginç etkinliklere soksa da, enstrüman çalmak beyinde tıpkı vücudun tümünü çalıştıran egzersiz yapılmasına eşdeğer olacak bir etki oluşturuyor. Bir enstrüman çalmak, beynin hemen hemen bütün bölümlerini aynı anda meşgul ediyor. Ve başka herhangi bir bedensel egzersizde olduğu gibi, enstrüman çalmak konusunda da disiplinli ve planlı çalışmak, beyin işlevlerini güçlendiriyor ve bu gücü başka aktivitelerde de kullanmamızı sağlıyor.
Bir müzik enstrümanı çalmak; beyinin her iki yarım küresini çalıştırırken, aynı zamanda aralarında bir köprü oluşturduğundan, beyinde daha hızlı veri alışverişi olmasını sağlıyor. Böylece müzisyenler problemleri daha etkili ve yaratıcı bir şekilde çözebiliyorlar.