2011 Afife (Jale) Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu

Bu yıl onbeşincisi düzenlenen ve Türk tiyatrosunun köklü geleneklerinden biri haline gelen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, görkemli bir törenle sahiplerini buldu. 18 Nisan 2011, Pazartesi akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen törende 14 kategoride 2011’in en iyileri ödüllerini aldı. Sunuculuğunu Korhan Abay’ın üstlendiği geceye Tan Sağtürk özel performansı ile renk kattı.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında yeni fikirleri ve yetenekleri desteklemek amacıyla düzenlenen “Sahne Senin” isimli ödüllü yarışmanın birincileri de ödül gecesinde açıklandı. Kayhan Yaşar ve Ceren Kayış “Sahne Senin” yarışmasının büyük ödülü olan Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde ücretsiz tiyatro eğitimi ile Apple iPad almaya hak kazandı. Korhan Abay tarafından anons edilerek sahneye davet edilen genç yetenekler, tüm salon ve tiyatrocular tarafından alkışlandı.

Afife Jale, 1902 yılında İstanbul’un Kadıköy semtinde dünyaya geldi. 10 Kasım 1918 günü Darülbedayi’ye talebe olarak kabul olunan Beyza, Refika, Behire ve Memduha adlı beş kızdan biriydi. Afife ve Refika hariç öteki kızlar daha fazla dayanamamış ve “nasılsa sahneye çıkamayacakları” gerekçesiyle tiyatroyu bırakmışlardı. Aynı yılın 18 Aralık günü Refika tiyatronun suflör, Afife de “mülazım artistlik” (stajyer oyuncu) kadrolarına alınmışlardı.

Afife bir yıl süreyle bütün provalara devam etti, ama bir türlü sahneye çıkamadı. Öte yandan Refika, sahne gerisinde görev alan ilk Müslüman Türk kadını oldu. 1919 yılının 13 Nisan gecesi premier’i yapılacak olan, Hüseyin Suat’ın “Yamalar” adlı oyununda, Emel rolü, Eliza Binemeciyan’ın Paris’e gitmesiyle ortada kaldı. Darülbedayi yöneticileri rolü Afife’ye oynatma kararı verdiler.

Böylelikle Afife, 22 Nisan gecesi, Kadıköy’deki Apollon Sineması’nda (sonraki Hale, şimdiki Reks) Emel rolünü oynayarak sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını oldu.

Babası onun tiyatrocu olmasına karşıydı ve Afife’nin oyuncu olmasını hafiflik olarak görmekteydi. Afife evden ayrı yaşamak zorunda kaldı. Bu arada Darülbedayi’deki ücretli görevine de son verildi. Güvencesiz ve parasız kaldı. Yaşadığı sıkıntılar nedeniyle şiddetli baş ağrıları çekmeye başladı. Doktoru morfinle tedavi yoluna giderek büyük bir yanlışlık yaptı ve Jale morfin bağımlısı haline geldi. Yaşamının son yıllarını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde geçirdi ve 39 yaşındayken burada öldü. 1929′da evlendiği eşi Selahattin Pınar, Afife Jale için “Huysuz ve tatlı kadın” adlı şarkıyı bestelemiştir. Günümüzde Yapı Kredi tarafından düzenlenen ve gelenekselleşmiş hale gelen Afife Tiyatro Ödülleri her yıl sanatçının anısına düzenlenmektedir.

Yılın En Başarılı Prodüksiyonu:
Tehlikeli İlişkiler – İBB Şehir Tiyatroları

Yılın En Başarılı Yönetmeni:
Aleksandar Popovski – İBB Şehir Tiyatroları

Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu:
Reha Özcan – Bedensiz Kadın – İstanbul Devlet Tiyatrosu

Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu:
Ahu Türkpençe – Sondan Sonra – Duru Tiyatro

Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu:
Civan Canova – Ölüleri Gömün – İstanbul Devlet Tiyatrosu

Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu:
Sema Çeyrakbaşı – Temiz Ev – İstanbul Devlet Tiyatrosu

Yılın En Başarılı Müzikal/Komedi Erkek Oyuncusu:
Toron Karacaoğlu – İstanbul Hatırası – İBB Şehir Tiyatroları

Yılın En Başarılı Müzikal/Komedi Kadın Oyuncusu:
Ayça Varlıer – Leyla’nın Evi – Tiyatrokare

Yılın En Başarılı Müzikal/Komedi Yardımcı Erkek Oyuncusu:
Bahtiyar Engin – Alevli Günler – İstanbul Halk Tiyatrosu

Yılın En Başarılı Müzikal/Komedi Yardımcı Kadın Oyuncusu:
Selen Uçer – Cam – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu

Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı:
Behlüldane Tor – Ölüleri Gömün – İstanbul Devlet Tiyatrosu

Yılın En Başarılı Giysi Tasarımcısı:
Candan Seda Balaban – Surname (Maske, Kukla ve Kostüm) – İBB Şehir Tiyatroları

Yılın En Başarılı Sahne Müziği:
Can Atilla – Dünyanın Ortasında Bir Yer – Romeo ve Juliet – Çığ – İBB Şehir Tiyatroları

Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı:
Murat Özdemir – Romeo ve Juliet – İBB Şehir Tiyatroları

Yoruma kapalı.