Çin Organ Nakli Kongresi İle İlgili Uluslararası Örgütten Önemli Duyuru

Zorla Organ Toplamaya Karşı Doktorlar Kuruluşu (DAFOH)
Zorla Organ Toplamaya Karşı Doktorlar Kuruluşu (DAFOH)

Uluslararası sivil toplum örgütü, DAFOH (Zorla Organ Toplamaya Karşı Doktorlar Kuruluşu) Çin’deki Organ Nakli Kongresini kınadı ve konu ile ilgili önemli bir duyuru yayınladı. DAFOH resmi websitesinden yapılan duyuru şu şekilde:

Çin Organ Nakli Kongresi, 29-31 Ekim 2014 tarihleri arasında Çin’in Hangzhou şehrinde düzenlenecektir. Transplantasyon disiplini üzerine olan bu kongre maalesef  tıp mesleği ve misyonuna karşı gelmektedir. Çin, 15 yıldan uzun bir süredir organ nakillerinde kullanılmak üzere idam mahkumlarından ve vicdan mahkumlarından rutin bir şekilde zorla organ toplayarak etik standartları ihlal etmiştir. Vicdan mahkumları arasında, Hristiyanlar, Uygur Türkleri, Tibetliler ve büyük çoğunlukla Falun Gong uygulayıcıları bulunmaktadır.

Geçen yıl düzenlenen kongrede alınan, Çin’deki mahkumlardan organ tedarikinin durdurulması yönünde bir ilerlemenin kaydedileceğine dair sahte bir iyimserlik yaratan Hangzhou Kararı, tıp camiası açısından acı bir hayal kırıklığı olmuştur. Çeşitli tıbbi kuruluşların çabalarına rağmen, Çin uygulamayı değiştirmek için gerekli iradeyi ortaya koyduğuna dair uluslararası topluma kanıt sunamamıştır. Bu, bu tür bir uygulamayı durdurmak için çaba sarf eden doktorlar olarak bizler için oldukça moral bozucu olmasına rağmen, her şeyden önce, etik dışı organ nakli ameliyatları ile çalınan binlerce hayat için tam bir trajedidir.

Artık geçerliliğini yitirmiş olan Hangzhou Kararının birinci yıldönümünde, Çinli organ nakli uzmanlarına sahip dernek ve kuruluşların bu anlaşmanın ilkelerine uygun hareket etmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Uluslararası toplum,  mahkumlardan zorla organ alımı acilen durdurulana kadar Çin Organ Nakli Kongresi ya da diğer mesleki faaliyetleri destekleyici hiçbir profesyonel girişimi teşvik etmemelidir. Bu bağlamda, her bir tıp derneği ve topluluğunun bu konuyu savunmak ve mahkumların organlarını kullanmayı durdurması için Çin’i ikna etmek yönünde aktif bir şekilde çalışmak gibi önemli bir sorumluluğu vardır.

Çin organ nakli uygulamasını değiştirmek için verilecek mücadele acil ve zorunlu bir görevdir. Mahkumların organlarını kullanmayı bırakana kadar Çin’deki mevcut organ nakli faaliyetlerini desteklemekten kaçınmak ve yasadışı organ tedariki uygulamalarına derhal bir son verilmesi için kınamak tıp uzmanlarının etik yükümlülüğüdür.

Dünya Tabipler Birliği, Organ Nakli Derneği, Dünya Sağlık Örgütü, İstanbul Deklerasyonu ve diğerleri tarafından ortaya konan etik standartlar ışığında, bu etik dışı uygulamalara karşı açıkça konuşmak amacı ile gitmediği sürece, Hangzhou’da düzenlenen bu organ nakli kongresine katılan herhangi bir yabancı organ nakli uzmanının ahlaki olmadığını düşüneceğiz. Tüm tıp dernek ve kuruluşlarının üyelerine konuyla ilgili bilgi vermelerini öneririz.”

Kaynak:  http://www.dafoh.org/obligations-medical-profession-regarding-chinese-transplant-congresses/

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.