2016 Çin Yeni Yılı: Maymun Yılı Kutlanıyor

 

monkey king 2
Mutlu ve Neşeli bir Maymun Yılı Dileğiyle! (Catherine Chang / Epoch Times)

Bu yıl, Keçi yılından Maymun Yılına geçiyoruz. Çin burçlarında, Keçi Yılı (2015) iyi şansın sembolü iken, Maymun Yılının (2016) gelişi yaratıcılık ve ilhamın işareti olarak görülüyor. Bu yıl, Maymun Yılının başlangıcı olan 8 Şubat iyi talihi işaret etmektedir!

Çin Burcunda; mevcut olan 12 zodyak işareti: Sıçan, Öküz, Kaplan, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Keçi, Maymun, Horoz, Köpek ve Domuz (Zhiching Chen / Epoch Times)

Maymun burcu, Çin burçlarında on iki hayvandan dokuzuncusudur. Her yıl 12 yıl döngüsüne göre sırası gelmiş olan hayvan işareti belirlenir. Bu zodyak, efsanevi Sarı İmparatorun sıçan, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuzdan oluşan ilk döngüyü belirlediği M.Ö. 2600 yıllına kadar geri izlenebilmektedir.

monkey king 4
Burcunuzu kontrol edin! (Lilly Wang / Epoch Times)

Maymun Burcunun Açıklaması

Maymunlar doğal neşeli, enerjik ve ortama kolay uyum sağlayabilme özelliklerine sahiptir. Eğer aşağıdaki dönemlerde doğmuşsanız, Maymun Burcundansınız.

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi Element
8 Şubat 2016 27 Ocak 2017 Ateş
22 Ocak 2004 8 Şubat 2005 Tahta
4 Şubat 1992 22 Ocak 1993 Su
16 Şubat 1980 4 Şubat 1981 Metal
30 Ocak 1968 16 Şubat 1969 Toprak
12 Şubat 1956 30 Ocak 1957 Ateş
25 Ocak 1944 12 Şubat 1945 Tahta
6 Şubat 1932 25 Ocak 1933 Su
20 Şubat 1920 7 Şubat 1921 Metal

 

Simgesi olan hayvan gibi, Maymun Yılında doğan insanlar, genellikle zeki, eğlendirme zekasına sahip ve insanları kendine çeken bir özelliğe sahiptir. Mükemmel hafızaya sahip olmakla beraber, entelektüel, aydın ve bilgili, olma eğilimindedirler. Zor durumlarda kendilerini kurtaran ve kendileri için daha fazla fırsat yaratabilen insan ilişkilerinde usta kişilerdir.

Yaramazlığa eğilimleri,  meraklı ve zeki olmaları onları hızlı öğrenen kişiler haline getirir. Meydan okumayı severler ve kariyerlerinde mükemmel performansa sahiplerdir. Şaka yapmaya yatkın oldukları için, muziplik yapmak onlar için sıradandır.

Kendinden emin, hevesli, hoşsohbet, yaratıcı ve ilişkilerinde çekici niteliklere sahip olmalarına rağmen bağımsız olma eğilimindedirler. Aynı zamanda çabuk sinirlenir ve kendini diğerlerinden üstün görür. Kolaylıkla aşık olurlar fakat sadakat konusunda başları beladadır. Oyunbaz oldukları için yaptıkları şakalar istemeden başkalarının duygularını incitebilir ve zarar görmelerine neden olabilir.

Maymun Burcunun Anlamı

Maymun burcunun Çince karakteri olan 侯 (Hou), hayvanlar için radikal 犭ve onun fonetik yönünden Marki anlamına gelen (Hou) 猴,karakterlerinin birleşiminden oluşur.

Çin, Bahar & Sonbahar ve Savaşan Devletler dönemlerinde (M.Ö. 770-221),  çok sayıda küçük krallıklara bölündü. Bölgedeki tüm kontrolü ele geçirmek için diğer devletleri fethettikten sonra, Qin Devleti İmparatoru Çin’i birleştirdi ve Qin Hanedanlığını (M.Ö. 221-206) başlattı. O zamanda, farklı krallıkların şehzadeleri,  侯 (Hou) ünvanı alırlardı, bu ünvan Marki veya Lord anlamına gelirdi. İki karakterde (Maymun ve Marki) aynı telaffuza sahiptir.

Maymunlar zeki hayvanlardır. Maymunlar, ormanın kralı olarak kabul edilen kaplan ile karşılaştırıldığında, sadece onlar kadar fiziksel yönde güçlü ve kuvvetli değillerdir. Onları kendi zekaları ve beceriklilikleriyle ile geçmektedirler. Maymun çince karakteri, hayvanı çok iyi açıklamaktadır, bahşettiği, onun uğurlu anlamıdır.

Maymun Yılı İçin Yeni Yıl Dilekleri

Her zaman olduğu gibi, Çin Yeni Yılının gelişi bütün hasetin yok olması için için bir fırsattır ve içtenlikle herkese barış, sağlık ve mutluluk dilenmektedir. Bu süre zarfında, Çinli insanlar birbirlerine iyi dileklerde bulunurlar. Maymun Yılının en popüler yeni yıl tebriklerinden bazıları şunlardır:

Altın Maymun size mutlu bir yeni yıl getirsin! (金猴 獻瑞, Jin Hou xian Rui)

Uğurlu Maymun baharı getirdi! (福 猴 迎春, FU Hou Ying Chun)

Altın Maymun baharın müjdecisi! (金猴 報 春歸, Jin Hou bao Chun GUI)

Maymun Yılında barış ve sağlık olsun! (猴年 安康 Hou nian bir Kang)

Maymun yılınız kutlu olsun! (猴年 吉祥 Hou nian ji Xian)

 

Referanslar

Çince: 

http://www.nongli.com/item5/shenxiao/monkey.htm

http://www.china.com.cn/chinese/zhuanti/ny/782132.htm

http://www.azg168.cn/2016/78519.html

http://baike.baidu.com/view/3014385.htm

http://www.meiguoshenpo.com/shengxiao/yunshi/d113099.html

http://www.zgjm.org/shengxiao/23923.html

 

İngilizce:

http://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-zodiac/monkey.htm

http://www.travelchinaguide.com/intro/social_customs/zodiac/monkey.htm

http://www.yourchineseastrology.com/zodiac/monkey.htm

http://www.chinesefortunecalendar.com/2016/

https://en.wikipedia.org/wiki/Monkey_(zodiac)

https://en.wiktionary.org/wiki/%E4%BE%AF

 

İngilizce Metin İçin tıklayınız 

 

Epoch Times Çalışanı / Lily Choo & Tanya Harrison tarafından

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.