2020’de 15.000’den Fazla Falun Gong Uygulayıcısı, Çin Rejimi Tarafından Zulüm Gördü

Falun Gong uygulayıcıları, 20 Haziran 2018’de Washington’da büyük bir yürüyüş yaptılar ve manevi uygulamaya yönelik Çin’deki zulme bir son verilmesi çağrısında bulundular. (Edward Dye/The Epoch Times)

Falun Gong uygulayıcılarına Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından yapılan zulüm, salgın sırasında da devam etti.

Falun Dafa olarak da bilinen Falun Gong, meditasyon egzersizlerinden ve doğruluk, şefkat ve hoşgörü ilkelerine dayanan öğretilerden oluşan manevi bir uygulamadır. Çin’in o günkü resmi tahminlerine göre, uygulamanın büyümesi 1999 yılında 70 milyon ila 100 milyon arasındaki uygulayıcı sayısına ulaşmıştı.

Büyüyen hareketin kendi iktidarını tehdit edeceğinden korkan komünist rejim, Temmuz 1999’da Falun Gong uygulayıcılarına karşı sistematik bir yok etme kampanyası başlattı.

Falun Dafa Bilgi Merkezine göre, o zamandan beri milyonlarca Falun Gong uygulayıcısı gözaltına alındı ve yüz binlercesi hapisteyken işkence gördü. Merkezin tahminlerine göre ayrıca zulüm sonucunda binlerce kişi öldü.

Günümüzde halen din özgürlüğü ve insan hakları ihlalleri apaçık devam ediyor.

Çin’deki Falun Gong zulmünü inceleyen ABD merkezli bir web sitesi olan Minghui.org, araştırmalarına dayanan en son istatistikleri 12 Ocakta yayınladı.

Rapora göre, 2020 yılında Çin genelinde en az 6.659 uygulayıcı tutuklandı ve gözaltına alındı. En az 88 kişi zulüm sonucu öldü.

Raporda ayrıca 622 uygulayıcının inançlarından dolayı mahkum edildiğini, 537 kişinin siyasi “eğitim” derslerine katılmak zorunda tutulduğunu ve 3.588 kişinin evlerinin yetkililer tarafından arandığını belirtiliyor.

Polis tarafından 8.000’den fazla kişinin evlerine gelinerek, Falun Gong kitaplarına ve materyallerine el konuldu veya kişiler izlenerek taciz edildi.

The Epoch Times’ın daha önce bildirdiğine göre 2020 yılında, çok sayıda eyalette ve şehirde, Falun Gong uygulayıcılarının faaliyetlerini polise bildiren vatandaşlara 100.000 yuan’a (15.460.25 ABD Doları) varan ödüller verileceği duyuruldu.

Zulüm görenlerin 1.188’i 65 yaşın üzerinde yaşlıydı, bunlardan 17’si 90 yaşın üzerindeydi.

Fiziksel ve zihinsel şiddete ek olarak, komünist rejim ayrıca Falun Gong uygulayıcılarının varlıklarına da el koydu. Minghui.org’un kayıtlarına göre, 2020 yılında devlet toplam 9.849.097,56 yuana (yaklaşık 1.5 milyon dolar) el koydu. Toplanan paraların çoğu, polis tarafından el konularak veya mahkemeler tarafından verilen para cezaları ile ele geçirildi.

Jilinli Öğretmen, ÇKP Başkanına Mektup Yazdığı İçin Mahkum Edildi

Jilin Eyaleti, Shulan’da öğretmen olan Song Yanqun, 1996 yılının Ağustos ayında Falun Gong uygulamaya başladı.

Minghui.org tarafından yayınlanan bir habere göre, 26 Mart 2020 sabahı, polis komiseri Dong Qiming ve Shulan polis bürosundan yedi görevli, bir sayım yaptıkları bahanesi ile Song’un evine girdi.

Falun Gong uygulayıcıları 1998’de Pekin’deki bir parkta egzersizleri yapıyorlar. (The Epoch Times)

Song kapıyı açtıktan sonra Dong, Çin başbakanı Li Keqiang’a yazdığı bir mektup hakkında Song’u sorguladı ve ona tutuklandığını söyledi. Song o akşam gözaltına alındı.

Song’un babası karakola gitti ve kızının önceki on yıl hapis cezası nedeniyle hala yaşadığı fiziksel rahatsızlıklardan ve zihinsel travmadan bahsederek serbest bırakılmasını istedi.

24 Kasım 2003 tarihindeki ilk tutuklanmasının ardından Song, 12 yıl hapse mahkum edilmişti. Minghui.org’un haberine göre hapsedildiği sürece maruz kaldığı dayak, zorla besleme ve bilinmeyen ilaçların enjeksiyonu, onu ölümün eşiğine getirdi. 20 Ocak 2014 tarihinde sağlık nedeni ile şartlı tahliye edildiğinde sadece 30 kilo ağırlığındaydı.

Aynı gün tutuklanan ve 14 yıl hapis cezasına çarptırılan Song’un kız kardeşi Song Bing, hapishanede tüberküloza yakalandı ve durumu kritik hale gelene kadar aylarca uygun tedavi görmekten men edildi. Sağlık problemlerinden asla kurtulamadı ve 30 Temmuz 2009’da öldü.

Song’un babası, kızının yaşadığı zihinsel travmayı hafifletmek için polise her gün itiraz mektupları yazdığını söyledi. Polis durumuna anlayış gösterdi ancak hiçbir şey yapamadı. Song’un babası Minghui.org’a, tutuklama emrinin yukarıdan geldiğini söylediklerini aktardı.

Song Yanqun, 10 Kasım 2020’de yargılandı. 2020 Aralık ayının sonlarında ailesine Song’un üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldığı bilgisi verildi.

Ortopedi Cerrahı Yıllarca Süren Mahkumiyet ve İşkenceden Sonra Tekrar Tutuklandı

Falun Gong uygulayıcısı ve eski bir ortopedi cerrahı olan Li Lizhuang, Kuzeydoğu Çin’deki Harbin Tıp Üniversitesi Birinci Hastanesinde 8 Nisan 2020’de yeniden tutuklandı. Daqing yakınlarındaki Zhaozhou Gözaltı Merkezinde gözaltına alındı.

Li ilk olarak Mayıs 2001’de tutuklandı ve Changlinzi Zorunlu Çalışma Kampında iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Orada sürekli dövüldü ve elektrikli coplarla şok verildi. Minghui.org tarafından hazırlanan bir rapora göre, çalışma kampı cezası sona ermeden önce dört yıl hapse mahkum edildi ve mahkumlar ona işkence ve cinsel tacizde bulundular.

Hastane hapiste olduğu sırada Li’yi işten çıkardı. Hapisten çıktıktan sonra doktor olarak başka bir iş bulamadı ve sokakta kıyafet satmaya başladı.

Mart 2008’de tekrar tutuklandı ve çalışma kampında bir yıl daha hapis cezasına çarptırıldı. İki çalışma kampı süresi ve bir hapis cezasının toplamında Li, altı buçuk yıl işkenceye maruz kaldı.

Minghui.org’da yakın zamanda yayınlanan rapora göre Li, 29 Aralık 2020’de Ranghu Road Court tarafından sanal bir mahkeme oturumuyla yargılandı.

Uygulayıcılar Dövüldü ve Tehdit Edildi

10 Nisan 2020’de altı Falun Gong uygulayıcısı, önceki gece gözaltına alınan bir uygulayıcı arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etmek için kuzeydoğu Çin’in Wuchang eyaletindeki Xinglong kasaba karakoluna gitti.

Uygulayıcılardan ikisi, Yu Shufan ve Li Yan, Falun Gong hakkındaki geçmişi ve ÇKP’nin neden zulmü başlatmaya karar verdiğini açıklamak için polis şefi Yang Chunlai ile konuştu. Polis şefi, ikisinin Falun Gong uygulayıcısı olduklarını öğrenince çileden çıktı, onlara küfretti ve onları polis karakolundan kovdu.

Minghui.org’un bildirdiğine göre altı kişi çıktıktan sonra, polis arabalarını takip edip durdurdu, aracı aradı ve onları karakola geri götürdü.

Polis karakolunda memurlar, gruptaki başka bir Falun Gong uygulayıcısı olan Sun Tienong’u hareket edemeyecek hale gelene kadar defalarca tokatladı. Ayrıca Minghui.org’a göre, birkaç polis Li’yi kamera ile izlenmeyen bir odaya sürükledi ve acımasızca dövdü.

Polis daha sonra uygulayıcılara zulmü başkalarıyla konuşmamalarını veya bilgileri uluslararası topluma ifşa etmemelerini söyledi.

ABD Yaptırımları

10 Aralık 2020 İnsan Hakları Günü’nde ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin’in doğu kıyısında yer alan Xiamen’deki Wucun polis karakolu başkanı Huang Yuanxiong da dahil olmak üzere 17 yabancı yetkiliyi insan hakları ihlalleri nedeniyle cezalandırdı.

Huang’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne girmesine engel olan bu mahkeme kararı, Huang’ın karısı için de uygulandı. Böylece, Amerika Birleşik Devletleri ilk kez Falun Gong uygulayıcılarına zulmettiği için Çinli bir yetkiliyi cezalandırmış oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir basın açıklamasında, Huang’ın Falun Gong uygulayıcılarını tutuklanması ve sorgulanması rolünden dolayı “ağır insan hakları ihlallerinde” bulunduğunu söyledi.

Pompeo, “[Çin Halk Cumhuriyeti] hükümeti, uluslararası alanda tanınan düşünce, vicdan ve din veya inanç özgürlüğü hakkını ihlal etmek de dahil olmak üzere Çin’deki insanlara karşı korkunç ve sistematik tacizlerde bulunurken, dünya boşta duramaz” dedi.

Yazan: Amber Li, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.