2023 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Claudia Goldin Kazandı

Fotoğraf: The Nobel Prize

Alfred Nobel Anısına Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü 2023, “kadın işgücü piyasası sonuçlarına ilişkin anlayışımızı ilerlettiği için” Claudia Goldin’e verildi.

2023’in son Nobel ödülü olan Nobel Ekonomi Ödülü, “kadınların iş gücündeki yeri” ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD’li Claudia Goldin’e verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ödüle ilişkin törende Goldin’in çalışmaları aktarıldı.

Bu yılın İktisadi Bilimler Ödülü sahibi Claudia Goldin’in , ”yüzyıllar boyunca kadınların kazancı ve işgücü piyasasına katılımına ilişkin ilk kapsamlı açıklamayı sundu. Araştırması, değişimin nedenlerini ve kalan cinsiyet farkının ana kaynaklarını ortaya koyuyor.”denildi.


Ekonomik Bilimler Ödülü Komitesi Başkanı Jakob Svensson’ın yaptığı açıklamada;
Kadınlar küresel işgücü piyasasında oldukça az temsil ediliyor ve çalıştıkları zaman erkeklerden daha az kazanıyorlar. Claudia Goldin arşivleri taradı ve ABD’den 200 yılı aşkın veri topladı; bu ona kazanç ve istihdam oranlarındaki cinsiyet farklılıklarının zaman içinde nasıl ve neden değiştiğini gösterme olanağı sağladı.

Goldin, kadınların işgücü piyasasına katılımının tüm bu dönem boyunca artış eğilimi göstermediğini, bunun yerine U şeklinde bir eğri oluşturduğunu gösterdi. On dokuzuncu yüzyılın başlarında tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle birlikte evli kadınların katılımı azalmış, ancak yirminci yüzyılın başlarında hizmet sektörünün büyümesiyle birlikte artmaya başlamıştır. Goldin bu modeli, yapısal değişimin ve kadınların ev ve aile sorumluluklarına ilişkin gelişen sosyal normların bir sonucu olarak açıkladı.

Yirminci yüzyıl boyunca kadınların eğitim düzeyleri sürekli olarak arttı ve yüksek gelirli ülkelerin çoğunda bu oran artık erkeklerden çok daha yüksek. Goldin, kariyer planlaması için yeni fırsatlar sunarak doğum kontrol hapına erişimin bu devrim niteliğindeki değişimi hızlandırmada önemli bir rol oynadığını gösterdi.

Modernleşmeye, ekonomik büyümeye ve yirminci yüzyılda çalışan kadın oranının artmasına rağmen, uzun bir süre boyunca kadınlarla erkekler arasındaki kazanç farkı pek kapanmadı. Goldin’e göre açıklamanın bir kısmı, yaşam boyu kariyer fırsatlarını etkileyen eğitim kararlarının nispeten genç yaşta alınmasıdır. Genç kadınların beklentileri önceki nesillerin deneyimlerinden oluşuyorsa, örneğin çocukları büyüyene kadar işe dönmeyen anneleri gibi, gelişim yavaş olacaktır.

Tarihsel olarak, kazançlardaki cinsiyet farkının büyük bir kısmı eğitim ve meslek seçimlerindeki farklılıklarla açıklanabilir. Ancak Goldin, bu kazanç farkının büyük kısmının artık aynı meslekte olan kadınlar arasında olduğunu ve büyük ölçüde ilk çocuğun doğumuyla ortaya çıktığını gösterdi.

“Kadının çalışma hayatındaki rolünü anlamak toplum için önemlidir. Claudia Goldin’in çığır açan araştırması sayesinde artık altta yatan faktörler ve gelecekte hangi engellerin ele alınması gerekebileceği hakkında çok daha fazla şey biliyoruz” dedi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.