Japonya’da Yiyeceklerden Sonra Suda da Radyasyon Oranı Yükseldi

(Getty Images/AFP/SONNY TUMBELAKA)

Fukuşima’da karnıbahar,brokoli ve lahana gibi birçok sebzede radyasyon oranının arttığı saptandı. Ispanak, süt ve yeşil yapraklı sebzelerin sevkiyatı ise daha önceden durdurulmuştu. ABD, Japonya’dan gelen süt ve diğer taze ürünlerin ithalatını durduracağını söyledi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Japonya’da Fukuşima, İbaraki, Toçigi ve Gunma’dan gelen tüm süt ve ürünlerinin ülkeye girişini yasakladılar.

Tokyo’da suya karışan radyasyon oranının yükselmesi üzerine özellikle bebeklere musluk suyu içirilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu.13 milyon nüfusa sahip olan Tokyo’da radyoaktif bir madde olan iyot-131 maddesinin düzeyi litrede 210 bekerel olarak saptandı. 100 bekerelin üzerine çıkıldığı zaman bebeklere zarar vereceği endişesi yaşanıyor.

9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrası Fukuşima’da büyük hasar gören nükleer santralin 3 no’lu reaktöründe yine dumanlar çıkıyor. Santralin aşırı ısınmasını önlemek için soğutma çabaları hızla sürüyor.

Radyasyon kaçağının hala devam etmesine rağmen sistemi soğutacak olan elektirik sistemi hatlarının tamamlandığı bildirildi. Sistem devreye girdiği andan itibaren ısınan reaktörler soğuyabilecek. Tokyo elektirik firması sistemi soğutan mekanizmayı tekrar devreye sokmadan önce tüm teçhizatı dikkatlice kontrol etmeleri yönünde çalışanları uyardı. Fakat sistemin gözden geçirilmesi günler sürebilir.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.