Suriye’de Olağanüstü Hal İçin Yasa İmzalandı Fakat Direniş Sona Ermedi

İslamik bir grubun protesto hareketi
İslamik bir grubun protesto hareketi(Getty Images/AFP)

Suriye’de 48 yıldır olağanüstü hal devam ediyor. Esad sonunda olağanüstü hal durumunun kalkması için gereken yasayı imzaladığı halde, Suriye’nin en kanlı günü bugün oldu.

Şam, Lazkiye, Hama, Humus, Dera, Deynozor, İdlip, Banyas, Kamışlı başta olmak üzere ülkenin her yerinde özgürlük için sokağa çıkan halka ateş açılması sonucu 600’den fazla kişi de yaralandı. Yaralılardan bir kısmının durumunun ağır olduğu öğrenilirken, bugün çıkan olaylarda 3 de çocuk hayatını kaybetti. Bu arada Suriye halkı birçok şehirde kurtarılmış bölgeler oluşturarak sokaklara barikat kurdu.  Şimdiye kadar 70’e yakın kişinin öldüğü belirtiliyor.

‘Ulu Cuma’ eylemleri için gösterilerde yer alan kitleye gaz bombaları ve ateşli silahlarla müdahale edildiği belirtildi.

Ayrıca insan hakları eylemcilerinden Ammar Kurabi,  gösterilerde en az 20 kişinin kaybolduğunu belirtirken, ölenlerin çoğunun vurularak yaşamlarını yitirdiğini, bazılarının ise göz yaşartıcı gaz solumaları nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.

Olağan üstü yasa tasarısı için 2 Mayıs’ta olağanüstü toplanacak olan mecliste onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Independent’ın tecrübeli Ortadoğu gelişmelerle ilgili değerlendirmesinde Esad’ın “geri adım attığı” yorumunda bulundu. Fisk “Bir kez taviz verildi mi sokaklardaki kalabalıklar daha fazlasını ister. Ve en sonunda bu talep hep aynısı olacaktır: Diktatörün sonu.” diye belirtti.

İnsan hakları örgütleri ise 18 Marttan bu yana Suriye’deki gösterilerde şu ana kadar 200’den fazla kişinin öldüğünü söylüyor.

 

Yoruma kapalı.