13 Mayıs Dünya Falun Dafa Günü Beyoğlu’nda Büyük İlgi Gördü

Dünyanın birçok ülkesinde kutlanan ve renkli görüntüler sergileyen Dünya Falun Dafa Günü İstanbul’da da kutlandı. Falun Dafa dernek gönüllüleri müzik eşliğinde egzersizler yaparak, renkli lotus çiçekleri dağıttılar.

Kişisel bir gelişim sistemi olan Falun Dafa, aynı zamanda bir Qigong uygulaması. Diğer uygulamaların aksine Bedensel ve Zihinsel gelişiminin ikisini beraber içeren Falun Dafa, Evrensel ilkeler olan Doğruluk-Merhamet-Hoşgörü ilkeleri üzerine temellendirilmiştir.

Bedensel gelişim olarak içerdiği 5 takım egzersizleri İstanbul halkına tanıtan dernek gönüllüleri büyük ilgi gördü. Bazı kişiler egzersizleri izlemek için tekrar tekrar alana geldi. Tüklerin dışında yabancı turistler tarafından da büyük ilgi gören aktiviteyi Beyoğlu belediyesi de destekledi.

Egzersizlerin gösterimi saat 14:00 ile 17:00 arasında yapıldı. Falun Dafa tanıtım ile ilgili broşürler dağıtıldı. Birçok kişi egzersiz gösterimine katıldı ve fotoğraflar çekildiler.

Eskişehir üniversitesinden gelen bir araştırma grubu Falun Dafa egzersizlerini kamera kaydına aldı ve gönüllüler ile röportaj yaptılar.

Yabancı bir turist uzun bir süre egzersizleri izledikten sonra Falun Gong’u (Falun Dafa) iyi bildiğini ve çok sevdiğini mutlaka yapmak istediğini belirterek uygulayıcılardan gerekli bütün materyalleri aldıktan sonra tekrar tekrar teşekkür ederek oradan ayrıldı.

Falun Dafa Çin’de 1992 yılında Ustası Li Honghzi tarafından açıklandıktan sonra Çin’de çok popüler olmuş ve Çin hükümeti tarafından 7 yıl boyunca desteklenmiştir. Fakat bu kadar popüler olması ve uygulayıcı sayının hükümet çalışanlarından daha fazla nufusa sahip olması, hükümeti endişelendirmiş ve kara bir gün olarak anılan 20 Temmuz 1999’da Falun Dafa yasaklanmıştır. Çin Hükümeti, Falun Dafa’yı bastırmak amacı ile yasaklamakla kalmamış, uygulayıcılara işkenceler yapmaya başlamıştır. Daha sonra işi ticaret boyutuna getirerek insafsız bir şekilde Dafa uygulayanların organlarını canlı canlı alarak organ ticaretine de başlamışlardır. Günümüzde Falun Dafa uygulayanlara karşı şiddet, Çin’in kendi politikasına aykırı gördüğü her topluluğa yaptığı gibi, örnek olarak Sincan bölgesindeki Uygur Türklerine ve Tibetlilere yapılan durum gibi hala devam etmektedir.

13 Mayıs Dünya Falun Dafa gününde gönüllüler, Falun Dafa’yı tanıtmanın dışında Çin’de yapılan bu insanlık dışı durumu gözler önüne sermek için imza kampanyası da düzenlemek istediler. Fakat Çin hükümeti tarafından Türk hükümetine baskı uygulandığı ve işkence ile ilgili bir faaliyet düzenlenmesi durumunda ilişkilerin bozulacağı yönünde uyarıda bulunulduğunu için imza toplayamadıklarını söyleyen  gönüllüler bu durumu şiddetle kınadıklarını belirttiler.

Bodrum’da yaşayan ve alman bir bayan ile evli olan başka bir vatandaş uzun bir süre aktiviteyi izledi ve eşiyle beraber Falun Dafa’yı çok beğendiklerini söylediler. Gönüllülere bu kadar pozitif bir şekilde onlarla ilgilendikleri için defalarca teşekkür ettiler. Çin’de devam eden zulmü öğrendiklerinde ise çok üzüldüler ve Doğruluk-Merhamet ve Hoşgörü’ye yapılan şiddeti kınadıklarını belirttiler.

Faaliyet sırasında, ilgilenenlere 2000’e yakın Türkçe broşür ve 100 adet İngilizce broşür dağıtıldı.

 

Yoruma kapalı.