Hırvatistan AB’de 28’inci Üye Olacak

(Getty Images/Simeone Huber)

AB Komisyonu, Hırvatistan’ın üyelik tarihi için 1 Temmuz 2013’ü belirledi. Hırvatistan bugüne kadar toplam 35 fasıldan, 31 faslı tamamladı. AB Komisyonu, Kalan 4 faslın da tamamlanması için tavsiyelerde bulundu.

Komisyon başkanı Jose Manuel Barosso, “Hırvatistan’ın 28’inci ülke olarak, AB’ye giriş yolunun açıldığını” söyledi.

Ayrıca, Avrupa Birliği ‘nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, ülkenin reformları gerçekleştirdiğine dikkat çekti: “Hırvatistan’ın bir yeterliğe ulaştığına güveniyoruz. Ülke bu anlamda sürdürülebilir bir ilerleme gösterdi.” dedi.

Hırvatistan üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005 tarihinde Türkiye ile beraber başlamıştı. Son kalan 4 fasılı olan yargı ve rekabet fasıllarının da tamamlanmasıyla Hırvatistan, Brüksel ile üyelik sonrası konular olan AB kurumlarının temsil edilmesi ve Mali konuları görüşecek.

Avrupa Birliği liderlerinin, Hırvatistan’ın üyeliğini 23-24 Haziran tarihlerinde yapılacak zirvede onaylaması bekleniyor. Böylece Hırvatistan 2013 yılı itibariyle, birliğin tam üyesi olabilecek. Hırvatistan, Slovenya’nın ardından Balkanlar’ın batısından AB’ne üye olan ikinci ülke olacak.

 

Yoruma kapalı.