İMKB Repo–Ters Repo Pazarı’nda Uygulanmakta Olan Faiz Oranları Sabitlendi

Getty Images / Scott Olson

Faiz artırımı beklentisine Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararı faiz oranlarını sabitlemek oldu. Alınan karar şu şekilde;

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile  Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25,

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 1,50, borç verme faiz oranı  yüzde  9,  açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8,

c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı  yüzde 12.

Son dönemde  iktisadi faaliyete dair  açıklanan veriler Enflasyon Raporu’nda sunulan çerçeveyi teyid etmektedir. Özel tüketim ve yatırım talebi ılımlı bir seyir izlemekte, dış talep ise zayıf görünümünü korumaktadır.  İstihdam koşullarındaki  iyileşme devam ederken  işsizlik oranları  kriz öncesi  seviyelerine  dönmüştür. Bununla birlikte, güçlü verimlilik artışlarının da katkısıyla birim işgücü maliyetleri  azalmakta, zayıf dış talebin etkisiyle imalat sanayinde kapasite kullanım oranları düşük düzeylerini korumaktadır.Ancak, ithalat fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli  yansımalarına ve baz  etkisine bağlı olarak kısa vadede  temel  (çekirdek)  enflasyon göstergelerindeki  sınırlı  yükselişin süreceği tahmin edilmektedir.  Ayrıca  Kurul, Mayıs ayında sıçrama gösteren  işlenmemiş gıda fiyatlarının Haziran ayında  belirgin bir düşüş göstereceğini  ve bu düzeltmeyle yıllık enflasyonun, Enflasyon Raporu’nda öngörülen seviyelere döneceğini not etmiştir.

Son dönemde Bankacılık  Düzenleme ve  Denetleme  Kurumu’nun aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemler iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunacaktır. Kurul, uygulanan politikalar sayesinde  yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşmenin gözlenmeye başlayacağını teyid etmiştir.  Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı ve son dönemde küresel ekonomideki artan belirsizlikleride göz önüne alarak politika duruşunu korumuştur.

Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarına  ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından, mevcut politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirtmiştir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik  politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.