Sarhoş Hasta Sendromu “KANDİDA”

Eğer aşağıdaki rahatsızlıkların birkaçı sürekli olarak tekrar ediyorsa muhtemelen “Kandida” enfeksiyonu geçiriyorsunuzdur;

Sisli beyin, sürekli halsizlik, şişkinlik ve hazımsızlık, aşırı gaz, tatlıya karşı sürekli özlem, baş ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik, başta hissedilen ses, uyku bozuklukları, yorgunluk hali, unutkanlık, depresyon, mizaç değişiklikleri, görme sorunları, kabızlık, ishal, kokulara karşı hassasiyet, diş çürümeleri, geçmeyen prostat ve vajinal iltihaplar, tekrarlayan sistit ve böbrek enfeksiyonları, kronik sinüzit, geniz akıntısı, egzama, kas ve eklem ağrıları, astım benzeri yakınmalar ve de özellikle her türlü alerjik yakınmalar.

Kandida mantarların, organizmaların bulunduğu bağırsaklarda aşırı derecede çoğalması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. “Bağırsak florası” denen bu mantar vücutta doğal olarak bulunur ve görevi sindirime yardımcı olmaktır. Ancak yanlış beslenme sonucu aşırı üremesiyle ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Bağırsak florasının dengesi genellikle ‘şeker’ ve ‘hayvansal gıdaların’ fazla tüketilmesi aynı zamanda yeterli tahılların, meyve ve sebzenin alınmamasından dolayı bozulur.

Kısacası Kandida, bozulmuş bir bağırsak florası sonucu gelişen bir maya mantarı enfeksiyonudur.

Kandida şeker ve nişasta ile beslenir ve çoğalırken şekerli, karbonhidratlı besinlere olan açlığı körükler. Daha fazla çoğaldıkça daha fazla tatlı yeme isteği yaratır.

Tedavisi çok katı bir diyetten geçen bu enfeksiyon, tüm diğer mantar hastalıkları gibi inatçı bir organizmadır ve beslenme düzenimize dikkat etmezsek tekrarlama olasılığı yüksektir.

“Sarhoş Hasta Sendromu” da denilen bu enfeksiyon aslında şekerli gıdaları ve unlu mamulleri etil alkole çevirir. Yani vücudumuz alkol üretim fabrikası gibi çalışır bir bakıma. Bir taraftan şeker girer makineye diğer taraftan alkol olarak çıkar.

Alkol üretimi şöyle gerçekleşiyor; bağırsaklardaki mantarlar şekerli ve unlu gıdaları önce karbondioksite çeviriyor. Sonra hem mantarlar hem de karaciğer tarafından etil alkole çevriliyor. Açığa çıkan karbondioksitle karnınızda yüksek miktarda şişkinlik oluşuyor.

Yukarıda sıralanan etmenler nedeniyle bağırsakta sayıları artan kandida türleri öncelikle şekere, alkole ve unlu mamullere olan iştahı kamçılıyor. Alınan bu besinler kandida sayısının daha da artmasına neden oluyor ve sonuçta kronik alkol zehirlenmesi oluşuyor.

 Bu zehirlenme nelere yol açıyor?

Kan hücrelerinin işlevi bozuluyor ve dokulara oksijen taşınması azalıyor, beyin hücrelerinin etkinliği azalıyor. Dikkat bozukluğu, isteksizlik, depresyona sebep oluyor.

Gliotoksin denen bir madde salgılanmaya başlıyor ve vücudun savunma sistemleri zayıflıyor. Mide bağırsak sistemi bozuluyor.

Kandida bağırsak geçirgenliğini arttırıyor ve alerjen özelliği olan maddelerin vücuda girmesine sebep oluyor böylece alerjik reaksiyonlar gelişiyor. Kronik sinüzit, geniz akıntıları gibi her türlü alerjik reaksiyonlar ortaya çıkıyor.

 En iyi tedavi yöntemi öncelikle mantarların beslenmesini önlemek için sağlıklı bir diyet yapmaktır. Eğer mantarların gereksinim duyduğu besinler alınmazsa sayıları düşecektir.

 Aşağıdaki yiyeceklerden kaçının:

 •          Tüm şekerli gıdalar

•          Rafine yiyecekler

•          Asitli içecekler ( kola, fanta, hatta diyetleri)

•          Taze ve kurutulmuş meyve

•          Konserve yiyecekler

•          Beyaz un mamulleri

•          Her türlü tahıl yiyecekler

•          Alkol ( özellikle bira)

•          Mayalı yiyecekler

Candida mantarı özellikle karbonhidratlar üzerinden beslenir. Bu nedenle diyetinizde ilk 2-3 hafta meyve de dahil olmak üzere tüm şekerli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Tatlandırıcılarda bulunan früktoz da mantarı besleyici olduğu için tüm yapay tatlandırıcılardan da uzak durulması gerekir.

Özellikle şeker, çikolata, tatlı içecekler, asitli içecekler, mayalı ürünler, sirke gibi ürünlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Aynı şekilde özellikle peynir, küflü peynir, bira ve şarap gibi mayalı yiyecek ve içecekler tüketmek tavsiye edilmez. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna gibi izole nişasta içeren gıdalardan da kaçınılmalıdır. Bunların yerine kepekli türlerden tercih edebilirsiniz. Gıda katkı maddeleri, renklendiriciler ve düzenleyici katkı maddelerine karşı dikkatli olunuz. Bunları izlemek düşündüğümüz kadar zor değil; pazarda satılan taze sebze ve meyve ve güvendiğiniz yerlerde satılan etlerden alıp pişirin. Biberiye, safran, zerdeçal, kişniş ve kimyon gibi güçlü mantar öldürme etkileri olan baharatlardan kullanın ve bol bol su için.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.