
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Mısır merkezli Banque Misr’in BAE şubelerinin ABD finans kuruluşlarına erişimini kaldırmayı önerdi. Bakan 28 Ağustos’ta, kararın İran’ın ekonomik bağlantılarını zayıflatma politikasının bir parçası olduğunu açıkladı.
Hazine, Banque Misr UAE’nin İran finansmanında önemli rol oynadığını belirtti. Bakanlığa göre banka, Ocak 2024 ile Haziran 2026 arasında 103 şirketle yaklaşık 1,8 milyar dolarlık işlem gerçekleştirdi. Ayrıca ABD yönetimi, şirketlerin İran’ın gölge bankacılık ağıyla bağlantılı olduğunu değerlendirdi. Bazı müşterilerin İran Savunma Bakanlığı bağlantılı ve yaptırımlardan kaçınmak için kullanılan paravan şirketler olduğunu açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı ayrıca bazı hesapların Mücteba Hamaney adına para akladığını bildirdi.
Bununla birlikte ABD, İran bankalarına yönelik yeni yaptırımlar da açıkladı. Hazine Bakanlığı, Bank Melli’nin Dubai şubesi yöneticisi Reza Mohammad Taeedi’yi yaptırım listesine aldı. Gerekçe olarak, Bank Melli’nin Devrim Muhafızları için milyarlarca dolarlık işlem yaptığını öne sürdü. Bakanlık ayrıca bankanın Kudüs Gücü hesapları üzerinden para transferleri sağladığını, İran’ın bölgesel ortaklarını ve vekil güçlerini finanse ettiğini belirtti.
Öte yandan Hazine Bakanlığı, Hong Kong merkezli Kameng Trading Limited’i de yaptırım listesine aldı. ABD, şirketin İranlı Pedram Pirouzan Exchange House tarafından kullanıldığını ve İran yönetimi adına para akladığını açıkladı. Bessent, yaptırımların İran ekonomisini izole etme politikasının parçası olduğunu söyledi.
ABD’nin ayrıca İran’ın taşımacılık, havacılık ve teknoloji sektörlerini hedeflemesi de gündemde. Dijital varlıklar ve altın sektörü de yeni yaptırım kapsamına alınabilecek. Buna karşın İran Dışişleri Bakanlığı, ABD yaptırımlarını “hukuka aykırı” ilan etti. Bakanlık, ülkeleri yaptırımlara katılmamaları konusunda uyardı. İran ayrıca, yaptırımların bağımsız ülkelerin meşru ticaret ilişkilerini bozduğunu savundu.