ABD Temsilciler Meclisi, İran Petrolüne Yaptırım Uygulama Tasarısını Onayladı

Petrokimya endüstrisinde İran büyük bir üretici ve ihracatçı, Çin ise büyük bir ithalatçıdır.

3 Ekim 2023’te Washington’daki ABD Temsilciler Meclisi Kongre Binası. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

ABD Temsilciler Meclisi 3 Kasım’da İran petrolüne yaptırım uygulayacak bir yasa tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etti.

Yasa tasarısı 342’ye 69 oyla onaylandı. Hamas ve Hizbullah terörist gruplarının İran’dan finansal destek aldığı biliniyor. Petrokimya endüstrisinde İran büyük bir üretici ve ihracatçı, Çin de en büyük ithalatçıdır.

İran Petrolünü Beslemeyi Durdurma Yasası veya SHIP (Stop Harboring Iranian Petroleum) Yasasını, New York Temsilcisi Mike Lawler önerdi. Tasarıya göre İran petrol ürünlerini ithal eden veya ithalatına yardım ve yataklık edenlere yaptırım uygulanacak. Yasanın onaylanmasından sonraki 90 günden itibaren ABD başkanı İran’dan petrokimyasal madde veya ham petrol ticaretine karışan yabancı kişilere yaptırım uygulayacak. Bu kişiler Amerika Birleşik Devletleri’nden giriş veya kalma vizesi almaktan men edilecek.

12 sayfalık tasarı, Enerji Bakanlığı’na bağlı Enerji Bilgi İdaresi yöneticisini görevlendiriyor. Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 120 gün içinde İran’ın petrol ve petrol ürünleri ihracatı hakkında Kongre’ye bir rapor sunması gerekiyor.

Genel olarak, Lawler’ın yasa tasarısı İsrail ve İran’la ilgili alınacak kararların bir parçasıydı.

Florida Temsilcisi Brian Mast tarafından önerilen Hamas Uluslararası Finansmanı Önleme Yasası, 1 Kasım’da onaylandı. Oylamada 363 olumlu, 46 olumsuz oy vardı. Aleyhte oy veren 45 Demokrata, 1 Cumhuriyetçi katıldı.

Bu yasa ile aynı zamanda ABD’nin terör örgütü olarak tanımladığı Hamas’ı ve Filistin İslami Cihat Örgütünü (PIJ) destekleyen yabancı devletlere ve kişilere de yaptırımlar uygulanacak.

Hamas’a destek sağlayan yabancı devletler en az bir yıl boyunca ABD’den yardım alamayacak.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı, Texas Temsilcisi Michael McCaul tarafından önerilen bir yasa tasarısı da 1 Kasım’da onaylandı. İran’ın nükleer programı hakkında hüküm veren karar, 354’e 53 oyla geçti. 50 Demokrat ve 3 Cumhuriyetçi karara karşı oy kullandı.

Kararda şu ifadelere yer veriliyor: “ABD’nin politikasına göre, İran’ın nükleer bir İslam Cumhuriyeti olması kabul edilemez. İran’ın hiçbir şart ve koşulda nükleer silah edinmesine izin verilemez. Bunu engellemek için gerekli tüm yollar kullanılacaktır. İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için İsrail dâhil ortaklara ve müttefiklere hareket özgürlüğünü sağlanacak ve desteklenecektir.”

Son olarak Meclis, 2 Kasım’da İsrail’e 14,3 milyar dolar yardım sağlayacak ek bir yasa tasarısını kabul etti. Ancak bu tutar, Enflasyon Azaltma Yasası kapsamında IRS finansmanında yapılan aynı miktardaki kesintilerle telafi edilecek.

Ek finansman 226’ya 196 oyla ABD Temsilciler Meclisinden geçti. 12 Demokrat lehte 2 Cumhuriyetçi de aleyhte oy kullandı.

Yazan: Jackson Richman, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, The Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.