ABD ve İran Cenevre’de Üçüncü Tur Görüşmelere Başlıyor

14 Şubat 2026'da ABD Los Angeles'ta İran protesto hareketine destek veren göstericiler. (Fotoğraf: The Epoch Times aracılığıyla, Patrick T. Fallon, AFP -Getty Images)
14 Şubat 2026’da ABD Los Angeles’ta İran protesto hareketine destek veren göstericiler. (Fotoğraf: The Epoch Times aracılığıyla, Patrick T. Fallon, AFP -Getty Images)

Umman, ABD ile İran arasındaki nükleer görüşmelerin üçüncü turunun 26 Şubat’ta Cenevre’de başlayacağını duyurdu. Umman Dışişleri Bakanı Badr El-Busaidi, görüşmelerin önemli ilerlemeler kaydedilmesi adına yeniden başlayacağını söyledi. El-Busaidi, görüşmelerin olumlu bir şekilde devam ettiğini ve tarafların anlaşmaya bir adım daha yaklaşacağını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran’ın bölgedeki barış ve istikrarı desteklemeye devam edeceğini söyledi. 22 Şubat’taki açıklamada ayrıca, son müzakerelerde pratik önerilerde bulunulduğunu ve cesaret verici sinyaller aldığını ifade etti. Bununla birlikte Pezeşkiyan, ABD’nin eylemlerini dikkatle izlediklerini ve her duruma hazırlıklı olduklarını vurguladı.

İran, nükleer silah üretme amacında olmadığını, yalnızca atom enerjisi programı için teknoloji ürettiğini iddia ediyor. Buna karşılık ABD, İngiltere, İsrail ve AB ise bu iddiayı reddederek, İran’ın uranyum zenginleştirme programını sınırlamasını talep ediyor.

ABD’nin özel elçisi Steve Witkoff, 21 Şubat’ta yaptığı açıklamada, İran’ın henüz uluslararası toplumun taleplerine uymadığını belirtti. Witkoff ayrıca, İran’ın neden geri adım atmadığını anlamadığını ifade etti. Buna karşılık, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, “Çünkü biz İran’ız” şeklinde bir açıklama yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, 19 Şubat’ta İran ile anlamlı bir anlaşma yapılmazsa kötü sonuçların doğacağı uyarısı yaptı. Trump, İran’a karşı büyük bir askeri gücün hazır olduğunu da belirtti. USS Abraham Lincoln uçak gemisi başta olmak üzere büyük bir deniz kuvveti Orta Doğu’da bekliyor. Trump ayrıca, 13 Şubat’ta ikinci bir uçak gemisi grubunun daha bölgeye gönderileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, 20 Şubat’ta USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubunun Akdeniz üzerinden Suveyş Kanalı’na doğru yol aldığı bildirildi. Bu gemide dört F/A-18 Super Hornet ve bir E/A-18G Growler filosu yer alıyor.

Diplomatik Çözüm Arayışı Devam Ediyor

İran ve ABD arasında müzakereler, uzun bir süredir gerginliklerle sürüyor. İki ülke arasında sağlanan anlaşmazlıklar, nükleer silahsızlanma ve bölgesel güvenlik konularında büyük tartışmalara yol açtı. Ancak her iki taraf da diplomatik çözüm arayışında olmaya devam ediyor.

İran, nükleer programını uluslararası denetimlere açma teklifini sıkça gündeme getiriyor. ABD ise İran’ın bu konuda somut adımlar atmasını istiyor. Gerilimlerin artması, Orta Doğu’daki diğer ülkeleri de endişelendiriyor. Zira İran’ın nükleer silah edinmesi, bölgedeki diğer ülkeler için de benzer bir tehdidin önünü açabilir.

ABD ve İran arasındaki müzakerelerin geleceği, dünya genelindeki güvenlik durumunu da etkileyecek. Görüşmelerin başarılı bir şekilde sonuçlanıp sonuçlanmayacağı, önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.