ABD’de yaşanan kriz Türkiye borsalarını salladı
ABD’de yaşanan borçlanma limiti ve ABD’nin AAA olan kredi notunun düşürülmesi, Avrupa’da ise krizin ceza sahasına girebileceği korkusu önce ABD borsasını, ardından da Avrupa borsalarını salladı.
Kamu borcu bulunmayan, Avrupa ve ABD’nin aksine bankaları sağlam bir finansal bünyeye sahip olan Türkiye’nin finansal bünyesi bütün borsaların iki katı sallandı.
Merkez Bankası’nın para politikasında yaptığı değişikliğin ardından hızlanan satışlar, aslında durumun hiç de normal olmadığını işaret ediyordu. İMKB ikinci kez batma noktasına gelip ikinci kez kurtarılan Yunan borsası kadar düşmesi, yine düşüşün Avrupa borsalarındaki düşüşü 3’e hatta 4’e katlaması ekonomi uzmanlarını şaşırttı.
Cuma günü yüzde 5’in üzerinde değer yitiren endeksin, geçen hafta bazındaki kaybı yüzde %10’a ulaşmıştı. Bugünkü kayıpla birlikte 7 günlük kaybın %14’ü aşması, aynı dönemde %15 değer yitiren Yunan borsası kadar değer yitirmesi dikkat çekti.
Ortada bir panik sorunu olduğu verilerden anlaşılıyordu. Fakat düşüşün sakinleşmesi konusunda piyasa girdiği psikozdan bir türlü çıkamıyordu. Bu psikolojiyi ve psikolojik önlemleri uzmanlar değerlendirdi. Küçük yatırımcıyı temsilen konuşan Boryad Başkanı Ali Bahçıvan, Başbakan Erdoğan’ın yüksek güven katsayısı nedeniyle çıkıp telkin mesajı vermesi önerisinde bulundu. Yine piyasanın içinden biri olan Figen Özavcı ise piyasanın tamamen bir iletişim kazası nedeniyle düştüğü inancında olduğunu ve öneri olarak da Avrupa’da çok kullanılan seans durdurma uygulanabileceğini söyledi.
Piyasalardaki aşırı düşüşün temel sebebi sadece panik. Bununla birlikte piyasada açığa satış yapan bazı oyuncular düşüş dönemlerinde bunu kara çevirmeye çalıştığı için düşüş olması gerekenden kat kat fazla gerçekleşti. Açığa satışların düşüşün artmasında büyük rolü olduğu gelen haberlerin arasında. Seans durdurma, açığa satışçıları açıkta kalma korkusuyla dizginleyebilecek bir yöntem olarak nitelendiriliyor. Bahçuvan’da seans durdurmanın uygulanabileceği kanaatinde.