Yüreğir Devlet Hastanesinde Sağlık Emekçilerine Şiddet Protesto Edildi

Fotoğraf: SES Adana Şubesi

Yüreğir Devlet Hastanesinde hekimler, Çocuk Acil’de yaşanan şiddete karşı bir araya gelerek, yaptıkları açıklamada tüm ülkede yükselen sağlıkta şiddetin derhal önlenmesi istendi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, Yüreğir Devlet Hastanesi, Çocuk Acil Servis’te yaşanan şiddete hastanenin Acil Servis girişinde basın açıklaması ile tepki gösterdi.7 Ekim Cumartesi gecesi Yüreğir Devlet Hastanesi, Çocuk Acil Servis’te açık prize dokunduğu ifade edilen bir çocuk yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hayatını kaybeden çocuğun ailesi ve yakınları hastanede “Bir çocuğu kurtaramadınız” diyerek darp etmek için müdahaleyi yapan doktor ve hemşireyi aramaya başladı. Doktor ve hemşire çıkabilmek için 2 saat boyunca güvenliğin sağlanmasını beklemek zorunda kaldı.


SES Adana Şubesi konu ile ilgili Acil Servis önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında SES Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Belgin Işık ;

“Bu yasal değişikliklerin, önemli ancak yeterli olmadığını deneyimlerimiz bize göstermiştir. Şiddetin önlenmesine katkı sağlaması için verdiğimiz yasal önergeler halen bekliyor. Sağlık emekçilerine şiddet uygulayan şahısların çoğu hakkında hiçbir işlem yapılmamakta, bir kısmı gözaltına alınmakta veya tutuklanmaktadır. Şanlıurfa’da hemşirenin burnu kırılabiliyor, Konya’da hastane odasında kardiyoloji uzmanı defalarca ateş edilerek öldürülebiliyor. Ancak sosyal medyada hükümetin politikalarını eleştirdiğinizde ya da mevcut düzende meydana gelen bir aksaklığı dile getirdiğinizde gece yarısı yaka paça gözaltına alınabiliyorsunuz”

“Dünyanın tüm ülkelerinde savaş zamanında dahi dokunulmazlığı olan bizler ülkemizdeki yasalarda bulunan cezasızlık ve iyi hal indirimleri yüzünden her gün onlarca defa şiddete maruz kalıyoruz ve artık yeter diyoruz. Acilen sağlık emekçilerinin sesine kulak verilmeli, sağlıkta uygulanabilir caydırıcı şiddet yasasının çıkarılmalı ve gerektiği gibi etkin bir şekilde uygulanmalıdır” dedi.

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, ” Sağlık sisteminin tıkanmış olduğunu hep beraber görüyoruz. Sistemin tıkanmış olmasının sorumlusu ne hekimler, ne de sağlık emekçileridir. 20 yıldır yürütülen sağlıkta dönüşüm projesidir” dedi. Bunun sonuçlarının deprem bölgelerinde sağlık hizmetlerindeki sorunlar nedeni ile depremin yükün çeken Adana’nın son aylarda daha derinden yaşadığını ifade eden Menteş, 1Yetmezmiş gibi Adana’da Balcalı Hastanesi halen yüzde 10 kapasite ile çalışıyor. Bir an önce Balcalı’nın açılması, şehrin dört bir yanına düzgün hastaneler kurulmasıdır. Sağlık sistemi yeniden sağlık emekçileri ile, sağlık örgütleri ile dizayn edilmelidir” dedi.

Şiddete uğramaktan hastanede bir odada saklanarak kurtulan Dr. Turgay Özkan, Adana Tabip Odasının haberi oldu, Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikasının haberi oldu, ‘geçmiş olsun’ dediler, bugün de yanımızdalar.Yalnız hastane yönetiminin haberi yoktu demek ki, bir ‘geçmiş olsun bile demediler.” dedi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.