Almanya’da 7 Milyon İnsan Vatandaşlık Yüzünden Oy Kullanamıyor

KÖLN

Almanya’da, siyasi partilerin federal ve eyalet milletvekilleri, Alman Vatandaşlık Yasası’nın 10. yıl dönümünde vatandaşlığa geçişlerdeki düşüşü ve neler yapılması gerektiğini tartıştı. Almanya’nın Köln kentinde her yıl düzenlenen Kültürler Haftası (Interkulturelle Woche) etkinlikleri kapsamında Köln Uyum Meclisi’nin düzenlediği programa göçmen kökenli milletvekillerinin tespitleri damgasını vurdu. Köln Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Franz Legwie’nin yaptığı program, ev sahibi Köln Uyum Meclisi ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek’in selamlama konuşmasıyla başladı. Keltek, Köln Uyum Meclisi’nin göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı ve vatandaşlık kampanyası yürüttüklerini hatırlattı. Kabaretist Serdat Doğan’ın bir gösteri yaptığı programda, Köln Uyum Meclisi’nden Turhan Özküçük ve Eyalet Uyum Meclisi’nden Siamark Pausbahri, vatandaşlığa geçiş ve çifte vatandaşlık konusunda Almanya ve Avrupa’daki durumu anlatan sunumlar yaptı.Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet milletvekili Arif Ünal ise rakamların net bir dille konuştuğunu, vatandaşlığa geçişlerin düştüğünü hatırlattı. Ünal, “Bizim, sonuç olarak asimilasyon olarak anlaşılan, modası geçmiş klasik entegrasyon modelinden vazgeçmemiz gerekir. Dünya değişti, mobilizasyon arttı. Herkes biliyor ki; vatandaşlığa geçişin önündeki en büyük engel çifte vatandaşlığın engellenmesidir. Buna çözüm üretmeliyiz. Almanya ve Avrupa’da çifte vatandaşlık bir realitedir. Çifte de değil, çok vatandaşlık tanınmalı.” dedi.

Vatandaşlık için 8 yıl Almanya’da yaşama şartının fazla olduğunu, Avrupa’da birçok ülkede 5 yılın yeterli görüldüğünü vurgulayan Ünal, “21 yüzyılda insanın kendini etnik olarak ifade etmek zorunda kalmaması gerekir. Ben ne Almanım, ne Türk’üm, ne de Çerkez’im, ben insanım. Çocuklara nerelisin, nerden geliyorsun diye sorulmamalı artık. Alman toplumu bunu başaramazsa iyi bir birlikte yaşamı başaramayız. Hoşgeldiniz kültürünü oluşturmalıyız ki; insanlar kendini bu ülkeyle özdeşleştirsin. Başka bir yol tanımıyorum.” diye konuştu.

Sol Parti KRV Milletvekili Özlem Demirel ise vatandaşlık konusunun aynı zamanda demokrasi sorunu olduğunun altını çizdi. Demirel, “Almanya’da şu anda 7 milyon insan vatandaş olmadığı için seçimlere katılamıyor. Vatandaşlık konusu her şeyden önce demokrasi meselesidir. Demokrasiyi ilerletmek istiyorsak buna çözüm üretmeliyiz.” dedi. Çözümün iki yolu olduğunu belirten milletvekili Demirel, “Ya vatandaş olma şartı aramadan seçme hakkı vermeliyiz. Eğer buna hazır değilsek, vatandaşlık önündeki engelleri kaldırmalıyız. Bakınız, vatandaş olmayan 7 milyon insanın hepsi vatandaşlığa geçmek istese bile 3 milyon kişinin şartları vatandaşlığa geçmeye izin vermiyor. Vatandaşlığa geçiş planınızın olması, iş sahibi olmanız, 8 yıldır Almanya’da yaşıyor olmanız, Almanca bilgisine sahip olmanız gerekiyor.” diye konuştu. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Köln’den federal milletvekili Rolf Mützenich ise “Bir göç ülkesi olduğumuz kesinleşmiş şeydir. Diğer göç ülkelerinin hepsi çifte vatandaşlığı kabul etmiştir. Almanya’daki realite de, vatandaşlığa geçmiş olanların çoğunun çifte vatandaş olduğu realitesidir. Bu imkanı sağlamalıyız. Ama toplumsal tartışmalar bunun kolay olmayacağını gösteriyor.” dedi. CDU federal milletvekili Helmut Brand ise vatandaşlığa yeterli başvuru olmamasını, geçmişte entegrasyon politikalarının ihmal edilmesine bağlayarak, “Türkiye AB’ye hazır değildir. Türkiye AB’ye girmedikçe de çifte vatandaşlık imkanı yoktur.” dedi.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.