Almanya’da Oy Hakkı Olmayanlar Da Sandık Başına Gitti
HAMBURG– Almanya’da oy hakkı olmayan göçmenler, hem eğitim reformuna destek, hem de seçim hakkı için temsili oy kullandı. Göçmenler, Hamburg eyaletinde 18 Temmuz’da yapılacak eğitim reformu için temsili oy kullandı. Almanya’da uzun süredir ülkede yaşamalarına rağmen AB dışı ülkeden gelen ve Alman vatandaşı olmayanlar yerel seçim olsa da oy kullanamaması her ortamda göçmenlerin birlikte karar vermesini engelliyor. Hamburg’da 18 Temmuz’da yapılacak eğitim reformu için halk oylamasında oy kullanamayanlar temsili oy kullanarak destek vermeye çalıştı. Temsili oy kullananlar ayrıca mevcut seçim sisteminin değiştirilmesini ve herkese oy kullanma hakkı verilmesi için de oy kullandı. Almanya’da yerel seçimde olsa ülkede uzun süredir yaşamalarına, çalışmalarına rağmen Avrupa Birliği ülkeleri dışından gelen ve vatandaşlığı bulunmayan çok sayıda göçmen kökenli oy kullanamıyor. Hamburg’da yaşan ve oy hakkı bulunmayan göçmen kökenliler çocuklarının geleceğini yakından ilgilendiren eğitim reformuna desteklerini temsili oy kullanarak verdi. Hamburg eyaletinde eğitim reformu ile ilgili 18 Temmuz’da yapılacak halk oylamasında oy kullanamayacak göçmenler temsili oy kullandı.
Kabul edilmesi halinde 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni eğitim reformuna destek için yapılan oylamada ayrıca mevcut seçim kanunun değiştirilerek, kentte yaşayan herkese seçim hakkı verilmesi içinde oy kullanıldı.
Hamburg Belediye meydanında gerçekleşen temsili oy kullanmaya Prof Dr. Ursula Neumann, Sol Parti Eyalet Meclis üyeleri Mehmet Yıldız ve Christina Schneider, Yeşiller Partisi Hamburg Uyum ve Kültürlerarası Birlikte Yaşama grubu sözcüsü Canan Ulufer, Hamburg Türk Toplumu Başkan Yardımcısı Demir Ali Kurtuldu, Unternehrem ohne Grenze Başkanı Dmitri Merdin, İnterkültürel Veliler İnsiyatifi’nden Kazım Abacı, Hamburg Türk Veliler Birliği Başkan Yardımcısı Güngör Yılmaz’ın aralarında bulunduğu siyasi ve sivil toplum temsilcisi destek verdi.
Kültürlerarası Veliler İnisiyatifi öncülüğünde gerçekleşen oylamada 18 Temmuz’da yapılacak halk oylamasında yeni eğitim sistemi için destek istendi. Temsili oy kullanma gününde ayrıca farklı ülke dans ve müzik grupları sahne aldı.
1 Ağustos tarihinden itibaren uygulamaya konulması beklenen yeni eğitim reformu 4 yıl birlikte öğrenme yerine 6 yıl birlikte eğitim görmeyi, ebeveyn söz hakkı, daha küçük sınıflar, özellikle sosyal durumu iyi olmayan semtlerde öğrenci sayısının 19’la sınırlandırılması, öğrencinin kabiliyetine göre eğitim, 7. sınıftan sonra liseye giden öğrenci gibi semt okullarına giden öğrencilere de bir yıl fazla eğitim alarak lise diploması alma imkanı gibi maddeleri kapsıyor.