Amerika İçin Çin Rejiminin Tehlikelerini Görme Zamanı
Çin uzmanı Gordon Chang’a göre ABD, ölümcül bir patojenin dünyaya yayılmasına izin vererek ekonomileri durma noktasına getiren Çin rejimi ile ilişkilerini yeniden değerlendirmeli.
Chang The Epoch Times’a verdiği demeçte, Çin rejiminin virüsü örtbas etmesinin, egemenliğini korumak için uyguladığı stratejinin bir parçası olduğunu ve Pekin’in eylemlerinin özgür dünya için nasıl bir tehdit olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi.
“Bu dönem bence Amerikalıların, Çin’in ABD’ye meydan okumasının kötü niyetli olduğunu ve saldırısının temel doğasını fark etmeye başladığı zamandır” dedi.
Örtbas
Aralık ortalarında virüsün insanlar arasında yayılabileceğine dair kanıtlar ortaya çıkmıştı. Wuhan’daki doktorlar, hasta sayısında ani bir artış görüldükten sonra alarm verdiler; Ai Fen ve Li Wenliang da dahil olmak üzere bazı doktorlar, meslektaşlarını hastalar arasında yayılan yeni bir zatürre türü konusunda uyardı.
Çin rejimi bu doktorları susturdu ve virüsün “frenlenebilir” ve “kontrol edilebilir” olduğunu iddia etti. 14 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü, Çin yetkililerinin sözlerini tekrar ederek, insandan insana bulaşma konusunda net bir kanıt bulunmadığını duyurdu. Amerika Birleşik Devletlerindeki ilk hasta altı gün sonra görüldü, aynı gün ünlü bir Çinli göğüs hastalıkları uzmanı, virüsün insanlar arasında yayılabileceğini kabul etti.
Wuhan yetkilileri üç gün içinde şehre giriş çıkışları durdurdu, ancak bu arada Çin Yeni Yılı şenliklerinden önce 5 milyon insan Çin’in diğer bölgelerine veya yabancı ülkelere seyahat etti ve farkında olmadan virüsü yaydı. Mart ayında yapılan bir araştırmada, Wuhan’a giriş çıkışlar yasaklanmadan önceki tüm enfeksiyonların yüzde 86’sının belgelenmediği tahmin ediliyor.
Şubat ayına kadar Çin rejimi, Çin’den gelen ziyaretçilere seyahat yasağı koyan ülkeleri eleştirdi.
Chang “Çin bu virüsün yayılacağını biliyordu. Ancak hükümetleri harekete geçmelerine gerek olmadığı yönünde teskin etmeye çalıştı” dedi.
“Burada bir suç olduğu kesindir. İhmal olduğunu söyleyebilirsiniz, kasıt olduğunu da söyleyebilirsiniz. Dünyayı uyarabilirlerdi. Bunu yapmadılar. Aslına bakarsanız dünyayı devre dışı bırakmaya çalıştılar.”
Dünyadaki İmajını Düzeltme Çabaları
Beceriksizce verdiği erken tepki, büyüyen bir krize yol açtığında, Çin rejimi mevcut imajını tersine çevirme fırsatı yakaladı.
Twitter’da 100’ü aşkın Çinli diplomat – çoğunun twitter hesabı son aylarda açıldı – Çin’i dünyanın kurtarıcısı olarak tanıttı ve virüsün Amerika Birleşik Devletleri gibi diğer ülkelerden geldiğini iddia etti.
Utanç verici bir tweet’te Çin dışişleri bakanlığının bir sözcüsü, ABD Ordusunun virüsü Wuhan’a getirmekten sorumlu olabileceğini duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı daha sonra Çin’in ABD büyükelçisini çağırdı ve tweet konusunda üst düzey Çinli bir diplomatla bir telefon görüşmesi yaptı.
Chang, “Çin Dışişleri Bakanlığı’nın bu tahrik edici, tehlikeli ve hatalı tweet için ABD’ye bir özür ilettiğini duymadık” dedi. “Bu özür talebini alıncaya kadar, Çin dışişleri bakanlığı ya da aslında Komünist Partinin bakış açısının da bundan çok farklı olmadığını kesinlikle biliyoruz.”
Salgınla mücadelede kendini küresel bir lider olarak gösterme çabasıyla Çin rejimi, virüsün vurduğu ülkelere tıbbi uzmanlar ve ihtiyaç duyulan tıbbi malzemeler gönderdi.
Örneğin, Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’daki 26 Mart tarihli bir makale, dış ülkelere yapılan yardımı “yürek ısıtan” ve “zor günlerde yapılan yardım” olarak nitelendirdi. “Binlerce kilometre uzağa giden Çin yardımı, dünyanın dikkatini çekiyor” dedi.
7 Nisan tarihli bir Xinhua yorumu, rejimin “tüm çabalarında açık, şeffaf ve sorumluluk sahibi olduğunu” iddia etti.
Chang, rejimin propaganda çabalarında “sadece tarihi yeniden yazmak değil, insanların dediği gibi, şimdiki zamanı da yeniden yazmaya çalıştığını” söyledi.
Bu tür tanıtım çabalarının hepsi başarılı olmamıştır. İspanya, Türkiye ve Hollanda, Çin’den gelen malzemeleri hatalı veya standartların altında bulduktan sonra geri iade etti.
Çin’in Emelleri
ABD yönetimi geçtiğimiz günlerde devlet destekli Çin projeleri üzerindeki incelemelerini artırdı. Avrupa, Afrika, orta ve güneydoğu Asya’da altyapı projeleri inşa etme konusunda iddialı planları olan Pekin’in Köprü ve Yol Girişimi (Belt and Road Initiative), ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından gelişmekte olan ülkeleri ağır borç kapanına sokmakla eleştirildi.
Uzmanlar ve yetkililer ayrıca rejim dostu Çinli firmaların liderliğindeki 5G teknolojisini, ulusal bir güvenlik riski olarak gösterdi.
Chang, Çin rejiminin girişimleri kendi kendine hizmet etme eğilimindedir ve “ülkeleri bağımlı bir devlet haline gelmeye zorlamak içindir” dedi.
ABD’li politika yapıcılar için, Çin rejiminin çok uzun süredir devam eden tehditlerinin farkına varmanın ve onunla ekonomik bağları kesmenin zamanı gelmiştir.
“Sanırım Çin ile uzun vadede barış içinde bir arada bulunamayacağımız gerçeğinin farkına varacağız” dedi. “Ya Çin Halk Cumhuriyeti, ya da Amerika Birleşik Devletleri. İkisi birlikte değil.”
Yazan: Eva Fu ve Jan Jekielek, Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.