Ankara Tabip Odası Bilkent Şehir Hastanesinde Toplandı

Ankara Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu, Asistan Hekim Rümeysa Berin Şen’in anması için Bilkent Şehir Hastanesinde bir araya geldi.

Ankara Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu, “Nöbet Ertesi Çalışma Zorlaması, Angarya, Mobbingi Kabullenmiyoruz. Kaybedecek Başka Dr. Rümeysa Yok!” çağrısı ile nöbet çıkışı trafik kazasında yaşamını kaybeden Asistan Hekim Rümeysa Berin Şen’in anması için Bilkent Şehir Hastanesinde bir araya geldi. Asistan hekimler adına basın açıklamasını yapan Doktor Esra Halaman, Rümeysa Şen’in kaybının münferit bir kaza olmadığını vurguladı. Yapılan açıklamada uzun çalışma saatlerinin, artmış sağlık talebi ile angaryanın yoğunlaşmasının Rümeysa Şen’in ölümünün doğrudan sebepleri olduğu ifade edildi. “Mücadelemiz sonucunda kazanılan nöbet ertesi dinlenme hakkımız geri adım atmayacağımız bir kazanımdır” denilerek yıllarca hekimlerin baskı ve tehditle zorlandıkları nöbet sistemi içerisinde nöbet ertesi hakkının yönetmeliklere geçirilmesinin önemine işaret edildi.

Basın açıklamasında bebek ölümlerine dikkat çekilerek “Sorumlu olan aynıdır, sağlık sisteminin kâr hırsıdır” denildi. Asistan hekimlerin birliğine vurgu yapılan açıklamada hekimler meslek örgütünde örgütlenmeye, yalnız olmamaya çağrıldı.

Açıklamada konuşma yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Mine Coşkun sağlıkta dönüşüm sistemine işaret ederek “Hastanelerin ticarethaneye, hastaların müşterilere dönüştürülmesine itiraz ettik; sağlıkta ranta karşı çıktık. Sağlıkta gelinen son noktada Rümeysaların ve bebeklerin ölümü karşımıza çıkıyor” dedi.

“HEKİMLER YALNIZLAŞTIRILIYOR”

Genç hekimlerin katıldığı açıklamanın ardından Başkent Üniversitesinin Hastanesi’nde çalışan hekimler “Rümeysa’nın kaybının nedenlerinin farkındayız. Toplumsal ve mesleki duyarlılığımız gereğince açıklamaya katıldık” dedi. Çalışma koşullarında neler ile karşılaştıklarını sorduğumuz asistan hekimler “Nöbet ertesi hakkı yönetmelikte var, fakat gereğince uygulanmıyor. Örneğin vakıf üniversitelerindeki çoğu asistan bu hakkından faydalanamıyor. Yapılan usulsüzlüklere karşı hekimlerin yan yana gelecekleri, haklarını arayacakları bir yer yok” diye yanıt verdiler. Bir başka vakıf üniversitesi çalışanı olan asistan hekim “Hekimlere nöbet sonrası iznini kullanmaması, hakkını aramaması için mobbing yapılıyor” sözleriyle hekimlerin yalnızlaştırıldığını ifade etti. “Başkent Üniversitesi’nin Hastanesi’nde asistan hekimler kamuda çalışan hekimlere göre yarı maaş alıyorlar. Bu maaş ile hekimlerin rahat yaşaması, mesleğini veya akademik hayatını geliştirmesi beklenemez” diyen başka bir asistan hekim ise ücret eşitsizliğine karşı çıktıklarını söyledi.

Ankara Üniversitesinde tıp okuyan öğrenciler ise “Açıklamaya geleceğimize, yarınki mesleğimize sahip çıkmak için geldik.” dedi. Tıp 2. sınıf öğrencisi olan genç bir kadın “Şehir hastaneleri rant alanı haline getirildi. Buna karşı çıkmak için açıklamaya katıldım” diyerek tıp öğrencilerinin yan yana gelmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.