İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan’da inşaatı bitme noktasına gelen Atık Yakma ve Biyometanizasyon Tesisleri’nde incelemelerde bulundu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamaları şöyledir :
“Bizim adımıza, 2021’de önemli açılışlar yapacağımız, devreye alacağımız tesislerden bir tanesi. Özellikle çevreyi destekleyen yatırımlar, küresel ısınmayı, iklim değişikliğini konuştuğumuz bu günlerde çok çok daha önemli hale geliyor. O bakımdan bu ve benzeri tesisleri, yatırımları İstanbul’da devreye almak, yeni projeleri sürecin içine katmak bizlerin sorumluluğu” dedi. Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük evsel atık yakma tesisi özelliğine sahip tesiste, İstanbul’da oluşan evsel atıkların yüzde 15’i işlenecek. Bu sayede 1 milyon 400 bin kişiye yetecek kadar elektrik üretilecek.
Hem enerji açısından hem de çöpün bertarafı açısından çok önemli bir tesis. Buranın enerji sözleşmesiyle ilgili bir sözleşme uzatımı sağlanmıştı. Bu da Haziran sonunda bitiyor. Ama arkadaşlarımdan aldığım net bilgiye göre, inşallah Mayıs ayı içerisinde, burası tam anlamıyla sorumluluğunu yerine getiren bir tesise dönüşecek. Sıkı bir enerji tesisi. Bir önemli özelliği de şu: İstanbul çöpünün yaklaşık yüzde 15’ine varan kısmının bertaraf tesisi aynı zamanda. Bu karakteri ile önemli bir yatırım. Devraldığımız günden bu yana zor günler de geçirdik hem ekonomik hem pandemiyle ilgili. Ama ona rağmen hem kurum olarak bizlerin hem yüklenici firmaların konsorsiyum olarak ortaya koydukları performansla bu günlere geldik. İnşallah Allah tamamını erdirir. Bizim adımıza, 2021’de önemli açılışlar yapacağımız, devreye alacağımız tesislerden bir tanesi. Özellikle çevreyi destekleyen yatırımlar, küresel ısınmayı, iklim değişikliğini konuştuğumuz bu günlerde çok çok daha önemli hale geliyor. O bakımdan bu ve benzeri tesisleri, yatırımları İstanbul’da devreye almak, yeni projeleri sürecin içine katmak bizlerin sorumluluğu.
Devraldığımız günden bu yana zor günler de geçirdik hem ekonomik hem pandemiyle ilgili. Ama ona rağmen hem kurum olarak bizlerin hem yüklenici firmaların konsorsiyum olarak ortaya koydukları performansla bu günlere geldik. İnşallah Allah tamamını erdirir.
Bizim adımıza, 2021’de önemli açılışlar yapacağımız, devreye alacağımız tesislerden bir tanesi. Özellikle çevreyi destekleyen yatırımlar, küresel ısınmayı, iklim değişikliğini konuştuğumuz bu günlerde çok çok daha önemli hale geliyor.
O bakımdan bu ve benzeri tesisleri, yatırımları İstanbul’da devreye almak, yeni projeleri sürecin içine katmak bizlerin sorumluluğu. Bunun için da yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İstanbul’umuza hayırlı olsun.”
Yüzde 99 oranında tamamlanan tesiste; yemek, sebze, meyve ve ömrünü tamamlamış ambalajlı gıda atıkları işlenecek. İstanbul genelinde üniversiteler, hastaneler, oteller, lokantalar, askeri ve sosyal tesisler, büyük marketler gibi noktalarda organik içerikli katı atıklar toplanacak.
İlçe belediyeleri tarafından kaynağından ayrı ayrı toplanacak atıklar, transfer istasyonlarına getirilecek. Burada biriken atıklar, işlenmek üzere tesise götürülecek. Yılda 1 milyon ton evsel atığın işleneceği tesiste, aynı zamanda enerji üretimi de gerçekleştirilecek.
Günlük 3000, yıllık yaklaşık 1 milyon tonluk kapasitesi ile Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise en büyük evsel atık yakma tesisi olacak. Tesisten 1 milyon 400 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.