Bebekler Kelimeleri Öğrenmeden Önce Grameri Anlayabiliyorlar

Bebekler konuşmayı öğrenmeden önce kelime kalıplarını anlamayı başarıyorlar  

Son araştırma, 12 aylığa kadar olan bebeklerin, kelimelerin anlamlarını öğrenmeden önce konuşma kalıplarını anladığını ortaya çıkardı. (Wikimedia Commons)

Bebekler henüz kelimeleri anlayamasalar bile kelime kalıplarını anlayabiliyorlar ve böylece konuşma ve öğrenme sürecinin ilk aşamalarına adım atıyorlar.

Yapılan basın toplantısında, psikolog ve Notre Dame Üniversitesi’nde bebek laboratuvarı direktörü olan Jill Lany, bebeklerin sürekli olarak başkalarının konuşmalarındaki dil ve ses ipuçlarını gözlemlediklerini belirtti.

Kelime kalıplarını takip ederek öğreniyorlar

Lany’nin yaptığı çalışma, bebeklerin yaşamlarının ilk yılında kelime kalıplarını takip ettiklerini ve bu kelime kalıplarının daha sonra yaşamlarının ikinci yılında kelimeleri öğrenmeleri için bir temel oluşturduğunu gösterdi.

Lany, bebeklerle ilgili bu araştırmada ses akışlarının bebeklerin kelimeleri öğrenmelerine yardımcı olabilecek sürpriz ipuçları barındırdığını belirterek, bebeklerin bu ses akışlarındaki bilgiyle, isim ve yüklem gibi farklı kelimeleri ayırd edebildiklerini söylüyor.

Kelime kalıpları kullanmak öğrenme sürecini destekliyor

Lany, “Örneğin, bebekler cümlede geçen ‘alakalı ilişkileri’, ‘Bu bir…’dır’ dediğimiz cümle kalıbını söylerken çıkan seslerle, bu kalıbın ardından bir nesnenin geleceğini farkedebiliyorlar. Eğer ben size ‘Bu bir vazo’ dersem, siz vazo kelimesinin ne olduğunu bilmeyebilirsiniz, fakat ‘Bu bir..’ dendiğinde bebek, ardından gelecek olanın bir nesne olduğunu bilir. Çoğunlukla gramerin kelimeleri öğrendikten sonra geldiğini düşünürüz, fakat gerçekte araştırma gösteriyor ki, bebeklerin algılayabildiği kendi dillerinde kelimelerin nasıl oluştuğuna dair tüm bu bilgi, yaşamlarının ilk yılında oluşuyor ve aslında kelimeleri öğrenmek, konuşmada dilin ustalığını ve öğrenme sürecini destekliyor” diyor.

Bebek ve Çocuk eğitimi ile ilgili uzmanımızın görüşleri;

Cocuk ve Yasam

 

 

 

Konu ile ilgili diğer yazı ve haberlerimiz;

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.