Bebeklerin Genini Değiştiren Adam Kayıp mı?
26 Kasım'da, tüp bebek tedavisi gören 7 çiftin embriyolarının DNA'larında gen düzenleme yöntemiyle değişiklik yapan, genleriyle oynanmış ilk ikiz kız bebeklerin bu ay dünyaya geldiğini açıklayan Çinli bilim insanı Hı Cienkui'in kayıp olduğu iddia edildi.
Araştırmacı He Jiankui’nin, tüp bebek tedavisi gören yedi çiftin embriyo DNA’larında gen düzenleme yöntemiyle değişiklik yaptığını, genleriyle oynanmış ilk ikiz kız bebeklerin bu ay doğduğunu ileri sürmüştü. Pekin yönetimi ise bu durumun ‘kabul edilemez’ olduğunu açıklamıştı.
ABC News’in Hong Kong gazetesi “Apple Daily”e dayandırdığı haberinde, He’nin geçen hafta, Hong Kong Özel İdari Bölgesinde katıldığı İnsan Genomunun Düzenlemesi İkinci Uluslararası Zirvesi’nde çalışmasıyla ilgili yaptığı sunumun ardından bir daha görülmediği ve nerede olduğunun bilinmediği belirtildi.
Üniversite sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Şu anda resmi kanallar dışında kimsenin bilgisi doğru değil. Konuyla ilgili herhangi bir soruya cevap veremeyiz, ancak herhangi bir bilgiye sahip olursak, resmi kanallarımız aracılığıyla güncelleyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Araştırması nedeniyle He, canlı birini yaratan ve yaptığı şey yüzünden dehşete düşmüş bir bilim insanının anlatıldığı ‘Frankeştayn’ romanına atıfla ‘Çinli Frankeştayn’ olarak tanınmaya başladı.
He ile ilgili gözaltında olduğu ve ev hapsinde tutulduğu gibi iddialar ise görevli olduğu Shenzen Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SUSTC) tarafından yalanlandı.
HIV Virüsü taşıyan babalardan bebek dünyaya getirtmişti.
Çin’in Guangdong eyaletinin Şıncın kentindeki üniversitede görevli bilim insanı He Jiankui, 26 Kasım’da, tüp bebek tedavisi gören 7 çiftin embriyolarının DNA’larında gen düzenleme yöntemiyle değişiklik yaptığını, genleriyle oynanmış ilk ikiz kız bebeklerin bu ay dünyaya geldiğini iddia etmişti.
Bilim adamı He’nin çalışmasında enfeksiyonları ilaçla bastırılan HIV taşıyan babaların spermlerinin laboratuvar ortamında HIV olasılığından temizlendiği, daha sonra embriyo oluşumu için tek bir spermin tek bir yumurtaya yerleştirildiği, bundan sonraki aşamada gen düzenleme yönteminin devreye sokulduğu belirtilmişti.
Laboratuvarda 22 embriyodan 16’sında gen değişikliği yapıldığı, 11 embriyonun anne rahmine yerleştirildiği, girişimlerin “Lulu” ve “Nana” adı verilen ikiz kız bebeklerle neticelendiği ifade edilmişti.
28 Kasım’da Hong Kong Özel İdari Bölgesinde katıldığı İnsan Genomunun Düzenlemesi İkinci Uluslararası Zirvesi’nde yaptığı çalışma hakkında bilgi veren He, insan genetiği üzerine deney yapmanın yasak olduğunu bilmesine rağmen çalışmayı yürüttüğünü ve deneklerin çalışmaya gönüllü katıldığını belirtmişti.
He, çalışması öncülüğünde birçok kişinin hastalıklardan kurtulabileceğini, AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünün çok sayıda kişiye bulaşmasının engellenebileceğini savunarak, çalışmasından “gurur duyduğunu” söylemişti.
He Jiankui, genetiği değiştirilerek ve tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen Lulu ve Nana isimli ikizlerin sağlıklı doğduklarını ve gelecek 18 yıl gözetim altında tutulacaklarını belirtmişti.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.