“Ben Kahraman Değilim” diyen; Çin’in SARS Muhbiri Jiang Yanyong, 91 Yaşında Öldü
Jiang Yanyong, Çin’deki SARS salgını, canlı insanlardan yasa dışı organ toplama, ya da Tiananmen Meydanı katliamı gibi olaylar hakkında her daim doğruyu söylemekte ısrar eden, son derece cesur bir adamdı. Bu onun komünist liderleri ile karşı karşıya getirse bile, o her şeyi göze almıştı.
Hong Kong medyasının bildirdiğine göre, ünlü eski askeri cerrah Jiang Yanyong 91 yaşında zatürreden öldü. Jiang tanınmış biriydi. 2003 yılında akciğer hastalığı SARS ile ilgili ifşaatlarıyla uluslararası camiada dikkatleri üzerine çekmişti. Başlarda salgının gerçek boyutu hakkında rapor veren ilk doktor oydu. Daha sonra, 1989 Tiananmen katliamını da kınayınca, ev hapsine mahkûm edildi.
Jiang Yanyong 2015’te Hong Kong’da Kablo TV’ye çok önemli bir röportaj vermişti ve yabancı araştırmacıların yıllardır şüphelendiği bir durumu doğrulamıştı: Jiang, Çin’in askeri hastanelerinde, yıllardır inanç mahkûmlarından, zorla organlar alındığını ve bu yasadışı organ toplama işleminde, rızası olmayan “organ bağışçıları” kullanıldığını ve işlem sırasında mahkûmların çoğunun hayatta olduğunu vurgulamıştı.
Çin devlet medyası, Jiang’ın ölümü konusunda sessizliğini korudu. Hiç şüphesiz o siyasi ve hassas bir figürdü. Jiang, Tiananmen katliamı sırasında Pekin’deki Halk Kurtuluş Ordusu Merkez Hastanesi 301’de baş cerrah olarak çalışıyordu. O günlerde Tiananmen Meydanı’nda haftalarca süren demokrasi yanlısı protestolara karşı, Çin ordusu en sert müdahalelerde bulunuyordu. Olayda binlerce silahsız ve savunmasız sivil ve üniversite öğrenci öldürülmüştü.
Yalan Haberlere Çok Kızmıştı
Bugün çoktan emekli olmuş olan Jiang, Mart 2003’te o gün çalıştığı hastane de dâhil Pekin askeri hastanelerinde Akut Solunum Sendromu (SARS) vakalarının şiddetli bir biçimde arttığını öğrendi. Ancak Çin Komünist Partisi (ÇKP), SARS salgınını örtbas etmeye çalışıyor ve oldukça bulaşıcı virüsün yayılması hakkındaki gerçek bilgileri saklıyordu.
3 Nisan 2003’te, dönemin Sağlık Bakanı Zhang Wenkang bir basın toplantısında, salgının ufak çapta ve önemsiz olduğunu savunmuştu. Salık Bakanı, aynı yılın Mart ayı sonuna kadar Pekin’de yalnızca on iki enfeksiyon ve üç ölüm meydana geldiğini söylemişti. Toplantıda uluslararası topluma seslenen Bakan, salgının “kontrol altında” olduğuna dair güvence vermişti. Zhang o gün “Çin’de maskesiz çalışmak, yaşamak ve hatta seyahat etmek güvenlidir” yorumunda bulunmuştu.
Jiang üst düzey ÇKP yetkililerin televizyonda anlattıklarına inanmıyordu. Bunun üzerine 4 Nisan’da yetkililere, yalnızca Pekin’deki iki hastanede 100’den fazla SARS hastasını tedavi ettiğini belirten bir mektup yazdı. Mektubunda şunlar yazıyordu: “Bugün hastaneye gittiğimde bütün doktorlar televizyondaki haberlere çok kızgındı. Medya, halkın hayatını ve sağlığını korumak için, mutlaka salgının gerçek boyutu hakkında haber yapmalıdır.”
Jiang’ın Kışkırtıcı Mektubu ÇKP Üzerinde Baskı Oluşturdu
Daha sonra Jiang 800 kelimelik mektubu devlete ait CCTV’ye ve bir Hong Kong medya kuruluşuna e-postayla gönderdi. İkisi medya kuruluşu da, mektubu görmezden geldi. Ardından mektup, eksiksiz bir biçimde Batı medyasına iletildi.
Jiang’ın bu mektubu, rejimin uluslararası incelemeye tabi tutulmasına yol açtı. O sırada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırmacıları, ilk SARS vakalarının bildirildiği Guangdong Eyaletindeydi. Pekin’deki enfeksiyon sayısının resmi rakamlardan daha yüksek olduğunu öne süren raporların sayısı artınca DSÖ, Çinli yetkilileri salgınları araştırmak için başkente girmelerine izin vermeye çağırdı.
20 Nisan’da ÇKP, Sağlık Bakanı’nı ve Pekin Belediye Başkanı’nı görevden aldı.
2004’te Jiang, topluma hizmetlerinden dolayı Filipinler’in Ramon Magsaysay Ödülü’nü aldı. Bu ödül, Nobel Barış Ödülü’nün Asya versiyonu olarak kabul edilir. Ödül töreninde Jiang, “Çin’in sessizlik alışkanlığını kırdığı ve SARS hakkındaki gerçeği açığa çıkardığı” için övüldü. Ancak Jiang’ın ülkeyi terk etmesine izin verilmediği için, ödülü onun adına kızı kabul etti.
Tiananmen Katliamından Sonra Olanlar
Jiang 3 Haziran 1989 gecesindeki olaylar sırasında, acil serviste yaşadıklarını bir mektupta anlattı. Mektubu rejimin Tiananmen Meydanı’ndaki silahsız protestoculara karşı tanklar ve silahlı birlikler kullanmasının ardından yazdı. Jiang o dönemde Pekin liderlerinden, öğrencilere ve diğer protestoculara yönelik 1989 askeri harekâtının yanlış olduğunu kabul etmelerini istemişti. Bunun üzerine Çin rejimi Jiang ve eşini ev hapsine aldı.
Jiang bir mektupta “Yerlerde ve muayene masalarının üstünde yüzleri ve vücutları kanlar içinde yedi genç yatıyordu ve EKG testlerinden sonra ikisinin öldüğü açıklanmıştı. Gördüklerim başımı döndürdü. Neredeyse bayılıyordum. 30 yılı aşkın bir süredir cerrahım ve ilk defa karşımda Çin halkının çocukları tarafından, halkın onlara verdiği silahlarla öldürülmüş, kendi halkımız yatıyordu” diye yazdı.
Doktor Jiang, mektubu yazdıktan dört ay sonra muayenehanesinde tutuklandı ve 294 gün gözaltında tutuldu. 2007’de Jiang, New York Bilimler Akademisi tarafından Heinz R. Pagels Bilim Adamlarının İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. O zaman da yurtdışına çıkması yasak olduğu için, kendisi şahsen ödülü alamamıştı.
ÇKP’nin her türlü baskısına rağmen Jiang, fikrini söylemeye devam etti. Emekli cerrah, Çin’deki askeri hastanelerin karanlık işlerini, organ naklinden ne şekilde para kazanıldığını ve doktorların sağlıklı mahkûmların organlarını hayata iken aldıklarını kamuoyuna duyurmuştu.
Jiang: “Ben Kahraman Değilim”
Jiang 1931’de Çin’in bir kıyı eyaleti olan Zhejiang’da zengin bir bankacı ailesinin çocuğu olarak doğmuştu. Teyzesinin tüberkülozdan ölümüne tanık olduktan sonra Yenching Üniversitesi’nde tıp okumaya başladı. Jiang mezun olduktan sonra 1954’te orduya katıldı ve üç yıl sonra 301 No’lu Hastaneye atandı.
Çin Komünist Partisinin Kültür Devrimi başladığında 1967’de Jiang hapsedildi. Sonrasında askeri ahırlardaki hayvanlara bakması için batı Qinghai Eyaletine gönderildi. 1972’de 301 No’lu Hastaneye dönmesine izin verildi.
Geçen hafta başlarında duyurulan Jiang’ın ölüm haberinde, kendisine yönelik çok övgü vardı. Guangxi Eyaletindeki ücra bir bölgede yaşayan bir kişi “Jiang Yanyong vicdan sahibi bir doktordu” yorumunda bulundu.
Ancak Jiang yaptıklarının yalnızca “bir doktorun en temelde yapması gereken şeyler” olduğunu, yani en başta doğruyu söylemek olduğunu daima vurgulamıştı. 2003 yılında, bir devlet medya kuruluşuna “Ben bir kahraman değilim” ve “Jiang Yanyong sadece doğruları konuşuyor” yorumunda bulundu.
Bu makale ilk olarak theepochtimes.com’da şu başlık altında yayınlandı: Çinli SARS Muhbiri Jiang Yanyong, 91 Yaşında Öldü.
Yazan: Dorothy Li, The Epoch Times Almanca’dan çevirlmiştir.
Çeviren: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.